Megállapodtak a palesztin terror visszaszorításáról

Izraeli és palesztin tisztségviselők az egyiptomi Sarm es-Sejkben megállapodtak egy olyan mechanizmus létrehozásáról, amelynek célja a palesztin erőszak visszaszorítása és az izraeli terrorellenes razziák megelőzése.

Husszein es-Sejk, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) végrehajtó bizottságának főtitkára rövid hétfői közleményében úgy fogalmazott, hogy a Sarm es-Sejk-i ötoldalú tárgyalások „nehezek” voltak, de egyes kérdésekben sikerült előre lépni.

Az amerikai, egyiptomi és jordániai tisztségviselők részvételével tartott egyiptomi találkozón megerősítették a múlt havi akabai tárgyalásokon elfogadott kötelezettségvállalásokat is, beleértve azt az izraeli ígéretet, hogy négy hónapra leállítják az új zsidó települések létesítésének folyamatát.

Izraeli és palesztin tisztségviselők megegyeztek az erőszak megfékezéséről

Mindkét fél ígéretet tett arra, hogy erőfeszítéseket tesz „az igazságos és tartós békét” szolgáló megállapodás elérése érdekében.

A gázai övezetet ellenőrzése alatt álló Hamász palesztin terrorszervezet elítélte, hogy a ciszjordániai székhelyű Palesztin Hatóság leült tárgyalni az izraeli kormánnyal, mert szerinte az csak „fokozza a palesztin nép elnyomását”.

Hivatalos izraeli, illetve palesztin statisztikák szerint a palesztin terrornak az idén 14 izraeli áldozata volt, az izraeli terrorelhárító akciókban pedig  89 palesztin fegyveres vesztette életét.

Izrael 1967-ben, a hatnapos háborúban foglalta vissza Júdea-Szamáriát (Ciszjordánia) Jordániától, mely 1948 óta tartotta megszállás alatt. A Pest megyénél is kisebb területen jelenleg körülbelül 2,2 millió arab, és közel 700 ezer zsidó él. Az övezetet 1995-ben az Oslo-i rendezési megállapodások keretében három zónára osztották: az A zónát teljes egészében a Palesztin Hatóság ellenőrzi, a B zóna közös izraeli-palesztin fegyveres és palesztin polgári ellenőrzés alatt áll, a C zónát pedig teljeskörűen Izrael igazgatja. A zsidó települések a kizárólagos izraeli ellenőrzés alatt álló C zónában találhatók.

Zsidóellenes gyűlöletre tanítják a palesztin gyerekeket az ENSZ iskoláiban

Nem javul a helyzet a palesztin menekültek segélyezésére és oktatására létrejött ENSZ szervezetnél.