Az EU és az USA finanszírozza az izraeli puccskísérletet

Izraelben a radikális baloldali, nem kormányzati szervezetek megpróbálják megbuktatni az új konzervatív kormányt, mert az ugyanúgy akarja szabályozni a Legfelsőbb Bíróságot mint más demokratikus országokban – olvasható a haOlam.de német nyelvű zsidó oldalon.

Tovább radikalizálódnak a kormányellenes tüntetések Izraelben. Múlt héten Tel-Avivban ezer tüntető ostromolta meg a miniszterelnök feleségét a fodrászüzletben, akit mintegy 300 rendőrnek kellett kimentenie. A baloldali radikálisok a kormány megbuktatására szólítanak fel, és „Halál Netanjahura” követelik. Radikális tüntetők a parlamenti képviselők és kormánytagok magánházai előtt tiltakoznak. A múlt héten a Kohelet konzervatív agytröszt irodáit baloldali radikálisok támadták meg, és megfenyegették a munkatársakat.

A múlt héten Caroline Glick újságíró feltárta, hogy a Biden-kormány hogyan finanszírozza a Movement for Quality Government in Israel (MQG) nevű civil szervezetet, amely a jelenlegi tüntetések ötletgazdája.

Tom Cotton amerikai szenátor (Arkansas republikánus szenátora) azzal vádolta Joe Bident és a Demokrata Pártot, hogy „megpróbálják szabotálni Netanjahut”.

„Ezeket a tiltakozásokat dollármilliókból finanszírozzák és szervezik” – mondta egy izraeli kormányzati forrás a Times of Israelnek. „Nagyon szorosan figyeljük ezt. Ez egy nagyon magas szintű szervezet. Van egy szervezőközpont, amelynek a többi tüntető alárendeltje” – mondta a forrás.

A múlt héten az Israel National News hozta nyilvánosságra, hogy a tüntetőknek 70 dollárt és benzinpénzt ajánlottak fel WhatsAppon keresztül, hogy vegyenek részt a Ben Gurion repülőtér csütörtöki blokádjában.

A baloldali civil szervezet, a New Israel Fund e-mailben vette tudomásul, hogy finanszírozza a mostani tüntetéseket: „A New Israel Fund külön támogatást nyújt annak a sok civil társadalmi szervezetnek a támogatására, amelyek részt vesznek a szombat esti hatalmas tel-avivi tüntetés szervezésében” – áll a 14-es csatorna által idézett e-mailben. Az Új Izrael Alap támogatást fizet az ACRI – Association for Civil Rights in Israel nevű civil szervezetnek a kormányellenes médiamunkára – áll a közleményben.

„Amerika nyíltan Netanjahu megbuktatására törekszik”

A Bibi elleni puccs úgy néz ki és olyan, mint a Trump-ellenes művelet, mert ugyanazok az emberek irányítják – írja Lee Smith.

Az ACRI 2019-ben az Emberi Jogvédők Alapjával (HRDF) és az Információszabadság Mozgalommal együtt 299 988 eurót kapott „az izraeli demokrácia demokratizálására”.

Az ACRI-t az EU, a német adóból finanszírozott Kenyér a Világért, a Nyílt Társadalom Intézet, az SPD Friedrich Ebert Alapítványa és a „baloldali” Rosa Luxemburg Alapítvány finanszírozza – írja az NGO Monitor. Az ACRI olyan civil szervezetekkel együtt, mint a HRDF és a HaMoked, 2018 óta folytat rágalomhadjáratot a konzervatív izraeli kormány ellen, amelyet az EU, német pártalapítványok és az amerikai New Israel Fund finanszíroz.

Az Im Tirtzu konzervatív civil szervezet szerint ezeket a tiltakozásokat az Ir Amim (2019-es uniós támogatás: 299 977 euró a Workers Advice Centerrel), az Orvosok az Emberi Jogokért (2019-es uniós támogatás: 680 277 euró) és a Breaking the Silence (2019-es uniós támogatás: 299 988 euró a B’Tselemmel) közösen szervezi.

Joachim Kuhs, az AfD EP-képviselője így nyilatkozott:

„Miután a baloldali, EU által finanszírozott nem kormányzati szervezetek felfújt korrupciós vádakat terjesztettek Benjamin Netanjahu miniszterelnök ellen, Izraelben három év alatt öt választáson mentek keresztül. Most Benjamin Netanjahu ismét hivatalban van. A kormány mögött végre egy stabil, konzervatív koalíció áll, hogy megfékezze a Legfelsőbb Bíróságot, amely felhatalmazta magát arra, hogy „szabálytalanságok” miatt törvényeket döntsön hatályon kívül, demokratikusan megválasztott minisztereket buktasson meg, és saját tagjait nevezze ki” – és hozzátette, hogy semmi antidemokratikus nincs abban, ha az izraeli Legfelsőbb Bíróságnak

A baloldal most mégis polgárháborúra szólít fel, megpróbálja megrohamozni a Knesszetet a szavazás alatt, ostromolja a Knesszet tagjait a magánlakásaikban, és még a miniszterelnök feleségét is megfenyegette a múlt héten a fodrásznál. (…)

Az EU finanszírozza a PFLP terrorcsoporthoz közel álló nem kormányzati szervezeteket, fizeti a zsidók meggyilkolására uszító UNRWA-iskolákat, finanszírozza a Palesztin Hatóságot a „mártírnyugdíjakkal”, és finanszírozza a tömeges illegális arab településeket Júdeában és Szamáriában, amelyeket szemtelenül „megszállt területeknek” nevez.

Az EU-nak szégyellnie kellene magát. Nincs joga kioktatni Izraelt a demokráciáról”.

Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

Amiad Cohen: Sok a hasonlóság Izrael és Magyarország között

Az izraeli Tikvah Fund vezetője elmondta, hogy Izraelt miért a Legfelsőbb Bíróság irányítja, és hogy mi a baja a nemzetközi sajtónak Netanjahu kormányával.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.