Amerikai mesterlövész: Kiszúrtuk a merénylőt, de a vezetés nem engedte lelőnünk

A tengerészgyalogos mesterlövész könnyek között tanúskodott arról, hogy 2021-ben a vezetők percekkel a kabuli reptéri robbanás előtt figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetéseit – írja a Fox News. 

Az amerikai tengerészgyalogság egyik mesterlövésze könnyekig meghatódott, amikor elmesélte, hogy az Afganisztánból való amerikai kivonulás során a kabuli repülőtéren történt halálos robbanás előtt néhány perccel a vezetők figyelmen kívül hagyták a potenciális öngyilkos merénylőre vonatkozó figyelmeztetéseit. A férfi a robbanásban elvesztette az egyik lábát, és az egyik karját.

Tyler Vargas-Andrews őrmester, egy 25 esztendős tengerészgyalogos mesterlövész, aki Afganisztánban szolgált az amerikai kivonulás idején, múlt héten szerdán a képviselőház külügyi bizottsága előtt tett vallomásában elmesélte a megpróbáltatásokat, és elmesélte a képviselőknek azt a pillanatot, amikor őt és egy barátját „villanás és hatalmas nyomáshullám” érte, miután egy öngyilkos bomba felrobbant a kabuli repülőtéren 2021. augusztus 26-án.

„12 lábnyit zuhantam, de azonnal tudtam, mi történt. Arra nyitottam ki a szemem, hogy halott vagy eszméletlen tengerészgyalogosok feküdtek körülöttem. A több száz fős tömeg azonnal eltűnt előttem, a testem pedig katasztrofálisan megsebesült, most már 100-150 golyócsapágy volt benne”

– mondta Vargas-Andrews könnyek között a bizottságnak.

Pillanatokkal a robbanás előtt ő és tengerészgyalogos társai egy toronyból biztosították a biztonságot a kapu közelében, ahol a robbanás történt. Egy potenciális öngyilkos merénylővel kapcsolatos információkkal felfegyverkezve Vargas-Andrews és a vele lévő katonák kiszúrtak egy személyt, akire ráillett az öngyilkos merénylő személyleírása. A tengerészgyalogosok megfigyelték, ahogy a férfi gyanúsan viselkedik, és sürgős figyelmeztetést küldtek a vezetőknek, engedélyt kérve a feltételezett merénylő elleni támadásra.

Marine recalls Kabul airport suicide bombing

In a Capitol Hill testimony on March 8, Marine Sgt. Tyler Vargas-Andrews recalls a suicide bombing at Kabul Airport during the U.S. withdrawal of Afghanistan. Read more: https://wapo.st/3kQpO5m. Subscribe to The Washington Post on YouTube: https://wapo.st/2QOdcqK Follow us: Twitter: https://twitter.com/washingtonpost Instagram: https://www.instagram.com/washingtonpost/ Facebook: https://www.facebook.com/washingtonpost/

„A kommunikációs hálózaton keresztül adtuk át, hogy potenciális fenyegetés van, és hogy egy IED-támadás van kilátásban, ez volt a legkomolyabb, ami történhetett. Kértem a lövési engedélyt, miközben a csoportvezetőm készenlétben állt az M110-es félautomata mesterlövész rendszerrel. A válasz az volt hogy, a vezetés nem rendelkezik számunkra harci felhatalmazással, ne lőjünk” – mesélte Vargas-Andrews.

A tengerészgyalogosok a zászlóaljparancsnokukat kérték a toronyba. Bemutatták a parancsnoknak a bizonyítékaikat, miközben biztosították őt arról, hogy „könnyen lehet lőni” a gyanúsítottra, és engedélyt kértek a lövésre, de nem kaptak rá engedélyt.

„Egyszerűen figyelmen kívül hagytak minket. A szakértelmünket figyelmen kívül hagyták”

– mondta Vargas-Andrews.

A csapat hamarosan elhagyta a pozícióját, hogy szövetségeseket keressen a tömegben, amikor öngyilkos robbantás érte őket, amely 13 amerikai katonatiszt halálát okozta.

Vargas-Andrews, aki személyes minőségében jelent meg a bizottság előtt, és nem az amerikai tengerészgyalogság vagy a védelmi minisztérium képviselőjeként, egyike azon személyek közül, akik az afganisztáni háború kaotikus utolsó napjairól tettek tanúvallomást.

A mesterlövész hazatérése.

„Senki sem akarta a robbanás utáni jelentésemet. Még az NCIS és az FBI sem akart kihallgatni engem”.

„Katonáink és veteránjaink megérdemlik a legjobbat, mert mi is a legjobbunkat adjuk Amerikának” – folytatta. „A kivonulás véleményem szerint katasztrófa volt, és megbocsáthatatlanul hiányzott az elszámoltathatóság és a hanyagság. Senki nem vállalt felelősséget azért 11 tengerészgyalogosért, egy tengerészért és egy katonáért, akiket azon a napon meggyilkoltak.”

A meghallgatások az elsők a témában, amióta a republikánusok átvették az irányítást a kongresszus felett az év elején. Cory Mills képviselő elmondta a Fox-nak, hogy az eljárás célja az lesz, hogy „átláthatóságot és elszámoltathatóságot biztosítson, amit az amerikai nép megérdemel”.

A kabuli események igazolják, hogy miért volt súlyos taktikai hiba a bagrami légibázis elhagyása

A Kabultól mintegy 30 mérföldre északra fekvő bázis volt az USA fő támaszpontja egészen július 2-ig, amikor az amerikai csapatok egyik napról a másikra, figyelmeztetés nélkül távoztak.