Hamarosan Magyarországra látogathat Benjamin Netanjahu

Interjút adott Szijjártó Péter magyar külügyminiszter az i24NEWS angol nyelvű izraeli hírcsatornának, melyben arról is beszélt, hogy Magyarország reménykedett Benjamin Netanjahu miniszterelnök visszatérésében.

„Nyilvánvaló, hogy Netanjahu miniszterelnök vezetése alatt a lehető legjobb kapcsolatunk volt Izraellel” – fogalmazott Szijjártó, aki szerint a Likud párt vezetőjének visszatérése az izraeli kormány élére lehetővé tette a két nemzet közötti kétoldalú kapcsolat virágzását.

„Ha feltesszük magunknak a kérdést, hogy kinek a vezetése alatt virágzott és javult az Izrael és Magyarország közötti kapcsolat, akkor nyilvánvaló, hogy Netanjahu miniszterelnök úr vezetése alatt a lehető legjobb volt a kapcsolatunk Izraellel” — mondta a magyar diplomácia vezetője.

Az interjúban szó esett Magyarország és a zsidó állam kapcsolatától illetve az Ukrajnában zajló háborúról is, melyről Szijjártó Péter elmondta, Magyarország minden területen kész elmélyíteni a kapcsolatát Jeruzsálemmel:

„Kormányunk kész arra, hogy elmélyítse a kapcsolatát Jeruzsálemmel. A gazdaság, a kereskedelem, a kultúra, a tudomány területén mindkét fél számára nagyon előnyös módon építettünk partnerséget és kétoldalú együttműködést”.

„Reméljük, hogy tovább mélyíthetjük az együttműködést” – tette hozzá Szijjártó.

A külügyminisztert az izraeli belpolitikai kérdésekről, köztük a Netanjahu vezette kormánykoalíció által a Knesszet elé terjesztett igazságügyi reformjavaslatok miatti országos zavargásokról, valamint az izraeliek és a palesztinok között Ciszjordániában egyre növekvő erőszakról.

Számos elemző szerint a javasolt igazságügyi reformok lehetővé tehetik az izraeli demokrácia „visszaesését”, és sokan az Orbán Viktor miniszterelnök vezette Magyarország romló polgári szabadságjogaihoz hasonlítják.

Szijjártó azt mondja, hogy szerinte igazságtalan az a nyomás, amelyet Izraelre gyakorolnak a világ nemzetei.

„Nem szeretjük ezt a nagyon igazságtalan megközelítést, ami a nemzetközi szervezetekben Izraellel szemben megjelenik, soha nem szavazzuk meg az Izrael-ellenes határozatokat a nemzetközi szervezetekben”.

Bár a jelenlegi belpolitikai helyzet miatt Netanjahut egyelőre még nem hívták meg a Fehér Házba, Szijjártó szavaiból úgy tűnt, hogy Budapest örömmel látja az izraeli vezetőt:

„Izgatottan várjuk Netanjahu miniszterelnök úr új ciklusát, izgatottan várjuk, hogy ismét Magyarországra látogasson” – mondta Szijjártó Péter.

Nézze meg a teljes, angol nyelvű interjút:

Budapest was ‘crossing fingers’ for Netanyahu election win – Hungarian FM Szijjártó

Hungary’s Foreign Affairs Minister Péter Szijjártó speaks to Christian Malard on the sidelines of the OECD headquarters. Articles: https://www.i24news.tv/en Facebook: https://www.facebook.com/i24newsEN/ Twitter: https://twitter.com/i24NEWS_EN Instagram: https://www.instagram.com/i24news/ #i24NEWS #MalardAtLarge Each 27-minute show will see host Christian Malard have a straightforward conversation with a head of state, former head of state, prime minister, decision-maker.

Novák Katalin is megszólalt a magyar nagykövetség Jeruzsálembe költözése kapcsán

A köztársasági elnököt Prágában kérdezték az ügy kapcsán.