Kína szerint veszélyes útra tért Ausztrália, az Egyesült Királyság és az USA

„Önző geopolitikai törekvésük” miatt Ausztrália, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok, figyelmen kívül hagyva a nemzetközi közösség aggályait is, veszélyes útra tért – jelentette ki a kínai külügyminisztérium szóvivője kedden.

Vang Ven-pin szóvivő ezt szokásos sajtótájékoztatóján közölte arra a kérdésre válaszolva, hogy Peking miként értékeli az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ausztrália tervét arra vonatkozóan, hogy Ausztráliát a legkorszerűbb, atommeghajtású támadó tengeralattjárókkal kívánják ellátni.

A szóvivő Hszi Csin-ping államelnök és Joe Biden amerikai elnök esetleges találkozójával kapcsolatban csupán arról tájékoztatott, hogy Kína és az Egyesült Államok fenntartja a „szükséges kommunikációt” az ügyben. Mint fogalmazott:

„Meggyőződésünk, hogy a kommunikáció értékét és jelentőségét nem csupán maga a kommunikáció ténye adja, hanem az, hogy fokozza a megértést, segíti a különbségek elsimítását”

– jegyezte meg Vang.

Hagyományos fegyverzettel szerelik fel az új ausztrál atomtengeralattjárókat

Az ausztrál kormány hangsúlyozta, hogy a megállapodás nem sérti a nukleáris leszerelést érintő nemzetközi egyezményeket.

Joe Biden elnök Rishi Sunak brit miniszterelnökkel San Diegóban folytatott tárgyalása után újságíróknak úgy nyilatkozott: nem aggódik amiatt, hogy a tengeralattjáró-üzletet Kínában agresszív lépésnek tekintenék. Amikor arról kérdezték, fog-e találkozni hamarosan Hszivel, annyit mondott: „igen”. Amikor tovább kérdezték, elárulja-e, hogy mikor, azt felelte: „nem”.

Joe Biden, Anthony Albanese ausztrál és Rishi Sunak brit miniszterelnök a 2021-ben létrehozott, AUKUS-nak elnevezett védelmi együttműködés keretében találkozott Dél-Kaliforniában.

Az ausztrál atomtengeralattjáró-beruházás értéke a következő három évtizedben elérheti a 245 milliárd amerikai dollárt, és mintegy 20 ezer munkahelyet teremtenek vele – közölte egy ausztrál védelmi tisztviselő kedden.

Úton egy Kína-ellenes koalíció felé – terítéken az AUKUS

Valóban történelmi megállapodásnak tekinthető-e az amerikai, brit és ausztrál kormányfők által kötött megállapodás? Zsiros Egon elemzése.