1600 felett volt tavaly Nagy-Britanniában az antiszemita incidensek száma

Öt kivételtől eltekintve az ország összes rendőrségi körzetében jelentettek legalább egy antiszemita incidenst, derül ki a Community Security Trust éves jelentéséből – adta hírül a Tett és Védelem Alapítvány.

Sokatmondó adatokat közölt a februárban közzétett legfrissebb éves jelentésében a brit zsidó közösség védelmére alakult biztonsági tanácsadó szervezet, a Community Security Trust (CST). A tanulmány szerint 2022-ben 1652 antiszemita incidenst regisztráltak Nagy-Britanniában, ami az ötödik legmagasabb érték az antiszemita gyűlöletcselekmények 1984-es monitorizálása óta. A rekordmagasságot a 2021-ben kiújuló izraeli-palesztin konfliktus évében mérték, ekkor 2261 antiszemita incidenst jelentettek. A CST 2020-ban 1684, 2019-ben 1813, 2018-ban pedig 1690 esetet regisztrált.

Bár 2022-ben nem volt az előző évhez hasonló olyan külső körülmény, amely jelentős hatást gyakorolt volna az esetszámok mértékére, így a relatív visszaesés előre prognosztizálható volt, az összesített esetszámok továbbra is jelentősnek mondhatók. Havonta több mint 100 antiszemita incidenst jelentettek, az átlagos havi esetszám 138.

Releváns kiváltó esemény nélkül a 2022-ben feljegyzett 1652 zsidóellenes gyűlöletcselekmény az antiszemitizmus „új normájának” tekinthető Nagy-Britanniában

– olvasható a dokumentumban.

2022-ben az összes antiszemita incidens több mint háromnegyede – 1294 az 1652-ből – offline történt. Ez a CST által valaha feljegyzett offline incidensek második legmagasabb értéke, ami az összes eset 78%-át teszi ki. Ez arra utal, hogy az antiszemita gyűlöletcselekmények fizikai megnyilvánulásának gyakorisága újult erőre kapott a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások megszüntetésének évében. Az incidensek között említhetők a verbális bántalmazás, támadás, fenyegetés, falfirkálás és gyűlöletkeltő levelek.

Ezzel szemben a CST felé jelentett online incidensek száma 35%-kal esett vissza a 2021-es adatokhoz képest. 2022-ben az online incidensek a teljes esetszám 22%-át tették ki, míg ugyanez a mutató 2021-ben 24%, 2020-ban 38% és 2019-ben pedig 39% volt. A trenddel összhangban csökkent az antiszemita tartalmú „Zoombombing” jelenség mértéke is, a 2021-es 16-ról 2022-ben mindössze 4-re. Hasonlóképpen csökkent a koronavírus-járványhoz köthető antiszemita incidensek száma. Míg 2021-ben 78 esetet regisztráltak, 2022-ben mindössze 8-at.

Az adatokból arra lehet következtetni, hogy a világjárványhoz köthető antiszemita incidenseknek 2020-ban és 2021-ben regisztrált száma túlnyomórészt az újszerű, bizonytalan helyzetre és a fizikai korlátozások miatt kiváltott frusztrációra adott válasszal magyarázható.

Az FDP antiszemitizmus–teszthez kötné a német állampolgárságot

A Bild azonban úgy tudja, sem a zöldek, sem Nancy Faeser belügyminiszter szociáldemokrata pártja (SPD) nem vevő az FDP felvetésére.

2022-ben az is megfigyelhető volt, hogy a közbeszédet meghatározó aktuális események mentén miként jelennek meg és idomulnak a szélesebb nyilvánossághoz a bevett antiszemita eszmék, elméletek és sztereotípiák. Ez a jelenség figyelhető meg az ukrajnai háborúhoz köthető 16 incidensben is.

Változást tapasztaltak azon incidensek számában is, amelyek Izraelhez és Palesztinához kötődő retorikát, valamint zsidóellenes nyelvezetet vagy célzást tartalmaztak. A 2021-es 826-ról 2022-re 244-re estek vissza az esetszámok. A leggyakrabban előforduló diskurzus Hitlerre, a nácikra, a holokausztra vagy a náci korszak más vonatkozásaira utalt, ami a CST-nek jelentett antiszemita incidensek 28%-ában szerepelt.

A 2021-ben kezdődött riasztó tendencia 2022-ben is folytatódott:

a gyermekeket áldozatként, elkövetőként vagy mindkettőként érintő incidensek aránya magasabb volt, mint a korábbi évekre jellemző átlagok.

A szakemberek szerint ez arra utal, hogy az antiszemitizmusnak a fiatalabb demográfiai rétegek körében tapasztalható megugrása, amely eredetileg a közel-keleti eseményekre adott reakció volt, és amelyet felelősnek tartottak az oktatási szektorban tavaly tapasztalt zsidóellenes gyűlölethullámért, mélyebben gyökerezik, mint az a vágy, hogy a zsidókat hibáztassák a háborúkért, amelyekben Izrael érintett.

A TEV cikkének folytatása itt olvasható.

Megint felméri az „antiszemitizmus érzékelését és tapasztalását” az Európai Unió

Ön is kitöltheti a kérdőívet, amennyiben 16. életévét betöltötte, és zsidó önazonossággal rendelkezik.