A szöuli főpolgármester szerint hazájának atomfegyverekre van szüksége

Dél-Korea már nem követheti azt a célt, hogy egyszer atomfegyvermentessé teszik a Koreai-félszigetet, atomfegyvereket kell fejlesztenie az Észak-Koreával szembeni védelme megerősítésére – jelentette ki a Reuters hírügynökségnek adott exkluzív interjújában O Sze Hun, Szöul főpolgármestere.

A dél-koreai fegyverkezésről szóló, egyre élesedő közéleti vitához hozzászólva a politikus kifejtette: miután a kommunista Észak egyre fejlettebb nukleáris csapásmérő fegyverekkel fenyegeti az országot, a kormánynak az esetleges kedvezőtlen nemzetközi visszhang ellenére is el kellene vetnie az eddigi irányvonalat.

Egy dél-koreai atomprogram elindítása „kezdetben némi ellenállásába ütközhet a nemzetközi közösség részéről, de úgy vélem, hogy végül nagyobb támogatást kap”

– mondta O Sze Hun. Megjegyezte, Észak-Korea több tucatnyi robbanófejjel rendelkezik, és már közel áll ahhoz, hogy nagyon kis méretű és könnyű taktikai nukleáris fegyvereket állítson elő.

A polgármester Jun Szok Jol köztársasági elnök konzervatív Népi Erő Pártjának a tagja, és az egyik legbefolyásosabb politikus, aki következetesen és aktívan kiáll a dél-koreai nukleáris fegyverkezés mellett. Őt tartják a 2027-ben esedékes elnökválasztás esélyesének, városvezetőként az ország 51 millió lakosának közel felét számláló Szöul teljes polgári védelmi gyakorlatait és apparátusát is felügyeli.

Sokan kételkednek abban Dél-Koreában, hogy az Egyesült Államok szükség esetén valóban meg akarná-e vagy meg tudná-e védeni az országot. Emiatt és az észak-koreai haderő gyors fejlődése miatt egyre több magas rangú dél-koreai tisztségviselő veti fel a nukleáris fegyverek fejlesztésének szükségességét.

A másik, széles körben elterjedt javaslat az, hogy az Egyesült Államok telepítsen vissza Dél-Koreába atomfegyvereket, miután az 1990-es években kivonta őket onnan.

O Sze Hun emlékeztetett arra, hogy elnökjelöltként Jun Szok Jol is ez utóbbit szerette volna, de kormányon elkötelezte magát a félsziget atomfegyvermentessé tétele, illetve amellett, hogy az Egyesült Államokkal összehangolt, hagyományos fegyverekre és fokozott információcserére épülő védelmet épít ki.

A felmérések azonban O Sze Hun szerint azt mutatják, hogy a dél-koreai lakosság soha nem látott mértékben támogatja a saját nukleáris arzenál egykor elképzelhetetlen ötletét. A Data Research intézet március 1-jén közzétett közvélemény-kutatási eredménye szerint a dél-koreaiak több mint 70 százaléka támogatja, 27 százalékuk pedig ellenzi a nukleáris fegyverek fejlesztését. Emellett a megkérdezettek 59 százaléka véli úgy, hogy ha a Koreai-félszigeten háború törne ki, Észak bevetne nukleáris fegyvert.

A főpolgármester elárulta:

az ukrajnai háború tapasztalatai erősítették meg abban a hitében, hogy a nukleáris fegyverek jelentik a leghatékonyabb elrettentő erőt Észak-Koreával szemben.

O Sze Hun vitatta azon véleményeket is, amelyek szerint a nemzetközi szankciós politikával elérhetők az ország biztonsági célkitűzései. Szerinte egy dél-koreai atomprogram az észak-koreai haderőfejlesztés megfékezésére sarkallná az olyan nagyhatalmakat, mint Kína.