Terjed a pánik egy amerikai bank bedőlése után

Az SVB-nek Kanadában, az Egyesült Királyságban, Kínában, Dániában, Németországban, Indiában, Izraelben és Svédországban is voltak fiókjai, és a Kaliforniából érkező jelenetek csak a kezdet.

A Silicon Valley Bank összeomlásának következményei kezdenek elterjedni a világban – írja a Jerusalem Post.

A kaliforniai Bay Area-ban a startup-alapítók pánikba estek a pénzhez jutás és az alkalmazottak fizetése miatt. A félelem elérte Kanadát, ahol a bank hitelállománya az elmúlt évben megduplázódott. Az SVB angliai egységét fizetésképtelenné nyilvánították, már be is szüntette a kereskedést, és nem fogad többé új ügyfeleket. Szombaton nagyjából 180 technológiai vállalat vezetője levélben szólította fel Jeremy Hunt brit kancellárt a beavatkozásra.

„A betétek elvesztése megbéníthatja az ágazatot, és 20 évvel vetheti vissza az ökoszisztémát”

– áll a Bloomberg által látott levélben. „Sok vállalkozás egyik napról a másikra kényszertörlésbe fog kerülni”.

Ez még csak a kezdet. Az SVB-nek voltak fiókjai Kínában, Dániában, Németországban, Indiában, Izraelben és Svédországban is. Az alapítók arra figyelmeztetnek, hogy a bank csődje kormányzati beavatkozás nélkül világszerte eltörölheti a startupokat. Az SVB kínai vegyesvállalata, az SPD Silicon Valley Bank Co. egyik napról a másikra igyekezett megnyugtatni a helyi ügyfeleket, emlékeztetve őket, hogy a működés független és stabil volt.

„Ez a válság hétfőn fog kezdődni, ezért arra kérjük Önt, hogy most akadályozza meg” – áll a Huntnak írt levélben a brit startup-alapítók és vezérigazgatók. A levélben felsorolt cégek közé tartozik az Uncapped, az Apian, a Pockit és a Pivotal Earth.

Hunt szombat reggel beszélt a helyzetről a Bank of England kormányzójával, a pénzügyminisztérium gazdasági minisztere pedig még a nap folyamán kerekasztal-beszélgetést tart az érintett cégekkel – közölte a pénzügyminisztérium.

Aláhúzva a kormányok előtt álló kihívást, hogy a kiesés teljes mértékét megismerjék: a brit pénzügyminisztérium megkezdte a startupok felmérését, megkérdezve, hogy mennyi pénzük van betétben, mennyi a hozzávetőleges készpénzfelhasználásuk, és milyen banki eszközökhöz férnek hozzá az SVB-nél és azon kívül – mondta két, az ügyet ismerő személy, akik kérték, hogy ne nevezzék meg őket, mert az információk nem nyilvánosak. A pénzügyminisztérium nem kívánta kommentálni a felmérést.

„Ha nem történik beavatkozás, akkor ez tényleg kiirthatja a vállalkozói vállalkozások egy generációját”.

Az SVB kaliforniai ügyfelei, köztük sokan startup-alapítók, pénteken a hidegben és esőben álltak a bank Szilícium-völgy híres Sand Hill Road-i fiókja előtt, kopogtattak a zárt üvegajtókon, és próbálták elérni, hogy a Szövetségi Betétbiztosítási Társaság képviselői válaszoljanak a kérdéseikre.

Újabb amerikai hitelminősítő fenyegette meg Izraelt az igazságügyi reform miatt

A Moody’s egyelőre nem változtatta meg Izrael hitelminősítését vagy kilátását, de szerinte a reformnak súlyos hosszú távú következményei lehetnek az ország technológiai ágazatára n