Amerikai elit egyetemek: nem az akadémiai teljesítmény lesz a felvétel alapja

Az egyetemek ezentúl szakítanak a teljesítmény alapú felvételivel, mivel állításuk szerint az negatívan diszkriminálja a kisebbségeket.

A múlt héten a Columbia Egyetem lett az első Ivy League iskola, amely véglegesen eltörölte a szabványosított tesztek követelményét, lehetővé téve a reménybeli jelentkezőknek, hogy kihagyják a SAT és ACT (érettségi) teszteket.

Ezzel a lépéssel a tekintélyes New York-i iskola lett a legutóbbi az elit intézmények sorában, amelyik eltekint a tesztektől, mondván, hogy a szabványosított tesztek ártanak a kisebbségi diákoknak.

Korábban az alacsony SAT- vagy ACT-pontszám automatikus kiesést jelentett számos felsőfokú iskolában.

A Columbia Egyetem március 1-jei közleményében azt írta, hogy „a diákok dinamikus, sokoldalú egyének, akiket nem lehet egyetlen tényező alapján meghatározni”. A felvételi eljárás tiszteletben tartja a diákok „változatos hátterét, hangját és tapasztalatait” annak megállapítása érdekében, hogy egy diák boldogulni fog-e az iskolában, írja a Columbia. A diákok továbbra is benyújthatnak tesztpontszámokat, de azok, akik ezt nem teszik meg, nem kerülnek hátrányos helyzetbe.

A világjárvány idején számos egyetem – köztük a Harvard és a Princeton – élt a lehetőséggel, hogy határozatlan időre felfüggeszti a szabványosított tesztekkel kapcsolatos felvételi követelményeit, amíg a személyes tesztelés szünetel. Most néhányan, mint például a Columbia, nem akarnak visszatérni a teljesítmény alapú felvételihez.

2020-ban az egész 10 iskolából álló Kaliforniai Egyetem rendszere megszavazta, hogy végleg megszabaduljon a szabványosított tesztektől. A lépésre azután került sor, hogy a diákok beperelték őket, azt állítva, hogy a tesztek rasszisták és elfogultak a fogyatékkal élő diákokkal szemben. A New York-i Egyetem, a Cornell College, a George Washington Egyetem és a Chicagói Egyetem is csatlakozott azokhoz, amelyek lehetővé teszik a diákok számára a tesztek kihagyását.

Egy becslés szerint idén ősszel az egyetemi főiskolák több mint 80%-a nem fogja megkövetelni a diákoktól az ACT vagy SAT pontszámát.

Az SAT és az ACT nem az egyetlen szabványosított teszt, amelyet az iskolák „méltányossági” aggályok miatt elhagynak. Több tucat jogi iskola törölte az LSAT teszt követelményét. Az érdekvédők még az orvosi egyetemeknél is azt szorgalmazzák, hogy ne követeljék meg az MCAT tesztet, ami riadalmat kelt a kritikusok körében, akik attól tartanak, hogy az iskolák végül kevésbé képzett orvosokat bocsátanak ki, és ezzel veszélybe sodorják a betegeket.

A Legfelsőbb Bíróság arra készül, hogy a nyáron döntést hozzon a pozitív diszkrimináció ellen. Ez azt jelenti, hogy az egyetemeknek új módszereket kell találniuk arra, hogy sokszínűen tartsák diákjaikat, például megszüntessék a szabványosított teszteket.

(The Daily Wire)

Már a matek is rasszista Amerikában

Nemrég egy új oktatási programot adtak ki az Egyesült Államokban, amit Bill Gates non-profit szervezete pénzelt, amelyben a matekoktatást „anti-rasszista” átalakítását szorgalmazzák.