Netanjahu rendőrségi helikopterrel volt kénytelen elhagyni Jeruzsálemet

A tüntetők a Hadassza kórház helikopter-leszállópályája közelében várták a miniszterelnököt, ő azonban egy másik helyről szállt fel.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és felesége, Sara megérkeztek a Ben Gurion nemzetközi repülőtérre, hogy felszálljanak az Olaszországba tartó gépükre. A kormány igazságügyi reformtörvénye ellen tiltakozó tüntetők útlezárásai miatt a házaspárt rendőrségi helikopter vitte a repülőtérre.

Annak érdekében, hogy a tüntetők ne akadályozzák a miniszterelnöki konvojt, a légierő CH-35 Sea Stallion helikoptere több órán át a Hadassza Orvosi Központ helikopterleszállójánál várakozott, amelyet rendőrök és a Sin Bét védett.

A tüntetők a helikopterleszálló közelében demonstráltak és várták Netanjahut, de eközben a miniszterelnök és a First Lady egy másik rendőrségi helikopterrel egy másik jeruzsálemi helyszínről szállt fel.

Mielőtt felszállt volna Olaszországba, Netanjahu találkozott Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel, aki kora délután érkezett az országba.

Csütörtökre több száz tüntetést szerveztek a kormány igazságügyi reformja ellen tüntetők, amelyek során útlezárásokkal és rendbontással tiltakoztak a bevezetni tervezett törvény ellen.

Kompromisszum születhet a vitatott igazságügyi reform kérdésében

A kompromisszumos javaslatot Daniel Friedmann volt igazságügyi miniszter által vezetett szakértői csapat dolgozta ki.