Spielberg szerint a növekvő intolerancia az oka az erősödő antiszemitizmusnak

A filmrendező azt mondja, hogy szerinte a gyűlölet erősödése az Egyesült Államokban az intolerancia folyamatos növekedéséhez kapcsolódik, és reméli, hogy új filmje megmutatja, hogy mindenkiben van kedvesség.

Steven Spielberg zsidó-amerikai filmrendező nemrég megosztotta nézeteit az antiszemitizmus jelenlegi helyzetéről az Egyesült Államokban a The Late Show with Stephen Colbert című műsorban való szereplése során.

A legújabb filmjéről, a The Fabelmans című önéletrajzi drámáról szóló beszélgetés során a műsorvezető megkérdezte Spielberget, hogy lát-e hasonlóságot a filmjében szereplő fiatal zsidó főhős 1960-as évekbeli kaliforniai diszkriminációja és a mai kor között.

Spielberg elmondta, hogy szerinte az antiszemita retorika és bűncselekmények folyamatos növekedése az Egyesült Államokban „nagyon-nagyon meglepő”.

Életműdíjat kapott Steven Spielberg a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon

Spielberg hangsúlyozta, hogy zsidó filmrendezőként is fontos számára a díj.

Az interjú során Spielberg azt is elárulta, hogy zsidó származását csak az 1993-as Schindler listája munkálatai során kezdte el igazán értékelni. Hozzátette, hogy véleménye szerint az antiszemitizmus növekedése az intolerancia közelmúltbeli, világméretű növekedésének az eredménye.

„Valahogy a nem valamilyen többségi fajhoz tartozó emberek marginalizálása olyasmi, ami évek óta kúszik felénk” – mondta Spielberg.

„A gyűlölet és az antiszemitizmus pedig kéz a kézben jár, nem lehet elválasztani az egyiket a másiktól”

– tette hozzá.

Spielberg azt is megosztotta, hogy mi a szándéka legújabb filmjével, és elmondta, hogy reméli, hogy a nézők a remény üzenetét viszik haza a mozikból.

„Anne Frankot idézve, szerintem igaza van, amikor azt mondta, hogy a legtöbb ember jó, és szerintem alapvetően a lényünk mélyén ott van a jóság és az empátia”.

Steven Spielberg önéletrajzi filmje tarolt a Golden Globe-on

A Fabelman család című önéletrajzi alkotása kapta a legjobb drámai film díját, ő pedig a legjobb rendező trófeáját.