Amerikai bíróság: Férfi is indulhat a női erőemelők versenyében

Az USA Powerliftingnek (Amerikai Erőemelők) lehetővé kell tennie a transznemű sportolók számára, hogy a női divízióban versenyezzenek, miután egy magát transzként azonosító férfi a héten diszkriminációs pert nyert, miután a sportági szövetség megpróbálta kizárni a férfi emelőket a női versenyekről.

JayCee Cooper, aki transznemű nőként azonosítja magát, megnyerte a diszkriminációs pert, amelyben a bíróság felszólította az USA Powerliftinget, hogy „szüntessen meg és hagyjon fel minden tisztességtelen diszkriminatív gyakorlattal” a nemi identitás miatt – írja a Post Millennial.

Az erőemelő szervezetnek két héten belül új szabályzatot kell elfogadnia, amely lehetővé teszi a transz sportolók számára a női divízióban való részvételt.

A panasz, amelyet Cooper 2019-ben nyújtott be a minnesotai Emberi Jogi Hivatalhoz, az emberi jogok megsértésével vádolta a sport szervezetet, amiért megtiltotta a férfi sportolóknak a női szakosztályokban való szereplését. A transzaktivista szerint ez sértette az állam emberi jogi törvényét.

2021-ben Cooper pert indított Ramsey megyében.

Döntésében a bíróság „a depresszió és az öngyilkosság megnövekedett kockázatát, az edzői és gyakorló létesítményekhez való hozzáférés hiányát vagy a transznemű személyekre jellemző egyéb teljesítményelnyomást” hozta fel okként, amiért a transznemű sportolók a biológiai méret- és erőkülönbségek ellenére valóban hátrányt szenvedhetnek a női sportolókkal szemben.

„A kár abban rejlik, hogy egy személyt arra kényszerítenek, hogy úgy tegyen, mintha valami más lenne, és ennek az a hallgatólagos üzenete, hogy az, aki ő valójában, kevesebb, mint ami” – áll a döntésben, amely azt is állította, hogy a biológiailag férfi sportoló kizárása szegregációra hasonlít.

„Elegem volt abból, ahogyan velem bántak; elegem volt abból, ahogyan a közösségemmel bántak, és elég volt” – mondta Cooper a KARE-TV-nek a per megnyeréséről.

„Leginkább megkönnyebbülést érzek. Azt hiszem, szükségünk volt egy győzelemre, és jó érzés, hogy ezt elértük” – folytatta az emelő, majd hozzátette: „Miután éveken át tapasztaltam a diszkriminációt az USA Powerlifting részéről, és az emiatt bekövetkezett visszahatásokat, természetesen összetett érzéseim vannak a sportággal kapcsolatban. De úgy gondolom, hogy ez a győzelem – [ez] azt képviseli, hogy hová tudunk előrelépni”.

Az aktivista azt is szorgalmazta, hogy Minnesota legyen transz „menekült” állam, hogy a kiskorúak számára lehetővé tegye a visszafordíthatatlan, orvosi úton történő nemi átalakulást.

A bírósági döntésekről szóló nyilatkozatában az USA Powerlifting elnöke, Lawrence Maile azt mondta, hogy megpróbált „egyensúlyt teremteni” a biológiai nők és a transz identitású férfiak igényei között, bár fontolgatják a fellebbezést.

Fotó: Unsplash

Tisztességtelen előny — tényleg veszélyben van a női sport?

Korunk egyik legabszurdabb vitája, hogy vajon van-e joga a biológiailag férfinak született, de magukat nőként azonosító sportolóknak indulniuk a nők versenyében vagy sem. Hajdú Tímea írása.