Tele van vitaminnal és fehérjékkel az izraeli „szent vaj”

Jason Cohen családja a mogyoróvaj rajongója. Olyannyira, hogy amikor a család Amerikából Izraelbe költözött és sehol nem találtak valódi, az amerikaihoz hasonló mogyoróvajat, nagy lépésre szánták el magukat: eldöntötték, hogy saját maguk készítik el az amerikai családok asztaláról soha el nem maradó finomságot – olvasható a Zsido.com cikkében.

Cohen a Gáza-övezet közelében termesztett izraeli földimogyoróval kezdett kísérletezni, azzal a céllal, hogy a világ legjobb mogyoróvaját állítsa elő a szentföldi mogyorókból. Az eredetileg aneszteziológus férfi elmondása szerint Izraelbe leginkább Kínából érkezik a földimogyoró. Céljainak megvalósításában nagyban segítette őt a koronavírus-járvány, mivel a lezárások miatt bőven elég ideje maradt a kísérletezésre. Néhány sikertelen kísérlet után annak járt utána, miért szeretik az izraeliek az importált, közepes minőségű mogyorót, amikor az Izraelben termő földimogyoró ízletes és kiváló minőségű. Ez azonban nagyrészt külföldre kerül és csak nagyon kevés marad a belföldi piacon.

E felfedezések nyomán született meg a Holy Butter („szent vaj”) elnevezésű mogyoróvaj, Izrael első ilyen jellegű készítménye.

„Orvosként tudom, hogy a földimogyoró superfood, teli fehérjével, egészséges szénhidrátokkal és zsírokkal. Fontos, hogy Izraelben többet tudjanak erről…”

Amellett, hogy a lehető legjobb minőségű földimogyorót használja, Cohen különleges receptet is használ, hogy frissen tartsa a termést.

Ahol összefonódik a gasztrológia, a szépirodalom és a gasztrozófia

Rubin Eszter a Mit esztek ti otthon, mannát? című sikerkönyv szerzőjével a zsido.com készített interjút.

„A mogyoró a Negevből és Izrael déli részéről érkezik, ahol a talaj homokos. Egy speciális fajtát használunk, ami pörkölés után is megőrzi az édességét. A pörkölést nagyon precízen kell elvégezni, a folyamatban nincs helye hibának”

– magyarázta a férfi.

„Szeretném, ha a termékünk minden otthonba eljutna. Lehet hozzá mézet vagy csokoládét adni. Nagyon jó iskolai szendvicsekbe, teli van vitaminnal és fehérjékkel, amire minden gyermeknek szüksége van.”

A termék egyáltalán nem édes, ugyanis nem tartalmaz cukrot: „Semmi sem indokolja, hogy cukrot vagy bármiféle olajat adagoljunk hozzá. Amikor kinyitjuk az üveget, rögtön a pörkölt mogyoró különleges aromája üdvözöl… Szeretném, ha az izraeliek hazai földimogyorót fogyasztanának, ami – orvosi szempontból – sokkal egészségesebb… Vegánok és sportolók számára is nagyon ajánlott. Az a célom, hogy összekapcsoljam a táplálkozást az egészséggel. Szeretnénk az Egyesült Államokba is exportálni.”

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Az egész világon az izraeliek táplálkoznak a legegészségesebben

Egy amerikai kutatás arra jutott, hogy 195 országból a zsidó állam lakosai táplálkoznak a legegészségesebben.