Rejtett folyosót találtak a gízai piramisban

Kilenc méter hosszú rejtett folyosót fedeztek fel a 4500 éves gízai Nagy Piramis főbejáratának közelében, és ez további leletekhez vezethet – számolt be a Ynetnews. 

Kilenc méter hosszú rejtett folyosót fedeztek fel a 4500 éves gízai Nagy Piramis főbejáratának közelében, és ez további leletekhez vezethet – közölték csütörtökön egyiptomi régiségtisztviselők.

A piramison belüli felfedezést, amely az ókori világ hét csodája közül az utolsó még álló piramis, a Scan Pyramids projekt keretében tették, amely 2015 óta nem invazív technológiával, többek között infravörös termográfiával, 3D szimulációval és kozmikus sugárzású képalkotással tekint be az építmény belsejébe.

A Nature című folyóiratban csütörtökön megjelent cikk szerint a felfedezés hozzájárulhat a piramis építéséről és a folyosó előtt álló, nyeregtetős mészkőszerkezet céljáról szóló ismeretekhez.

New discovery inside Great Pyramid of Giza reveals hidden secrets

Archaeologists in Egypt have uncovered a hidden corridor inside the Great Pyramid of Giza. The country’s former Minister of Antiquities is calling it „the most important discovery in the 21st century.” NBC’s Molly Hunter reports for TODAY.

A Nagy Piramist monumentális sírkamrának építették i. e. 2560 körül Kheopsz fáraó uralkodása idején. A 146 méter magasra épült, jelenleg 139 méter magasan áll, és az 1889-es párizsi Eiffel-toronyig a legmagasabb, ember által készített építmény volt.

A befejezetlen folyosót valószínűleg azért hozták létre, hogy a piramis súlyát vagy a turisták által most használt, majdnem hét méterrel arrébb lévő főbejárat, vagy egy másik, még fel nem fedezett kamra vagy tér körül osszák el – mondta Mostafa Waziri, az egyiptomi Régiségek Legfelsőbb Tanácsának vezetője.

„Folytatjuk a pásztázást, így meglátjuk, mit tudunk tenni… hogy kiderítsük, mit találhatunk alatta, vagy csak ennek a folyosónak a végén” – mondta újságíróknak a piramis előtt tartott sajtótájékoztató után.

A piramis egy másik részén, a király sírkamrájának tetején öt helyiséget is építettek, amelyekről azt feltételezik, hogy a masszív építmény súlyának újraelosztása érdekében épültek. Lehetséges, hogy a fáraónak egynél több sírkamrája volt – tette hozzá Waziri.

2017-ben a Scan Pyramids kutatói bejelentették, hogy a Nagy Piramis belsejében egy legalább 30 méter hosszú üreget fedeztek fel, amely az első nagyobb belső építmény, amelyet a 19. század óta találtak.

Hogyan hűtötték magukat az ókori egyiptomiak a szörnyű hőségben?

Izrael 12 törzse 400 évig volt kénytelen elviselni a tűzforró éghajlatot.