Esküvőre tartott a meggyilkolt fiatal izraeli-amerikai férfi

Gyerekkori barátja esküvőjére készült a 26 éves férfi, mikor meggyilkolták a palesztinok – írja a Times of Israel. 

Maayan Rockland nevetésre és táncra készült hétfő este. A Connecticut állambeli West Hartfordban felnőtt jeruzsálemi lakos néhány percre volt attól, hogy feleségül menjen vőlegényéhez, Ariel Lewishoz.

Mielőtt azonban a huppához indult volna, Rockland, az IDF harci veteránja, aki nem rejti véka alá Izrael iránti szenvedélyét, egy pillanatra imádkozott.

„Imádkoztam, hogy mindenki, aki jön, épségben megérkezzen és épségben hazaérjen”

– mondta szerdán a The Times of Israelnek. „A huppa alatt pedig azért imádkoztam, hogy ne legyen több gyászoló család az Am Jiszráélben, azaz Izrael népében”.

Az öröm és a bánat egyszerre létezik a judaizmusban – a Prédikátor könyve arról beszél, hogy „van idő a gyászra és van idő a táncra” – és Izrael földjén. Még a Rockland esküvői helyszínét, a Jeruzsálemtől nyugatra fekvő Ma’ale HaHamisha Kibbutzot is arról az öt munkásról nevezték el, akiket 1937-ben arab fegyveresek gyilkoltak meg, miközben egy út burkolását végezték.

Az esküvő előtti este Hallel és Yagel Yanivot, két testvért Har Bracha településről, egy palesztin fegyveres lelőtte autójukban, amikor Huwara városában a forgalomban ültek.

A közelmúltbeli támadás – és a zsidó történelem tragédiái – áthatották a szertartást, még akkor is, amikor a barátok és a család énekelt és táncolt. Doron Perez rabbi arra kérte a tömeget, hogy emlékezzenek a testvérekre, mielőtt a huppa alatt elmondták volna az áldást.

Miközben a szertartást konferálta, a menyasszony öccse, Akiva a tömegben kereste legjobb barátját, aki az Egyesült Államokból repült ide, hogy ott legyen az esküvőn. Feltételezte, hogy Elan Ganeles, aki a Rocklandéknál nőtt fel West Hartfordban, defekt vagy más kellemetlenséggel küzd.

A fergeteges szertartás folytatódott, de a zsidó esküvők hagyományai szerint a végéhez közeledve újabb ünnepélyes hangot ütött meg. Perez hamut helyezett a vőlegény homlokára, ami a lerombolt jeruzsálemi templomokat szimbolizálta. Ugyanezt a célt szolgálta az a pohár is, amelyet Lewis a lábával tört össze, mielőtt a tömeg az ifjú pár gratulálására felzúdult.

Miközben az esküvő a fergeteges lakoma felé haladt, és a vendégek arra készültek, hogy a táncparketten üdvözöljék az új párt, tragikus hírek érkeztek a terembe: A 26 éves Ganelest palesztin fegyveresek lelőtték, miközben Maayan esküvőjére tartott a Jordán-völgyön keresztül.

A támadás híre akkor jutott el Maayan nagybátyjához, amikor a menyasszony és a vőlegény odakint fotózkodott. Összegyűjtötte a családot, és közölte velük, hogy hagyniuk kell, hogy a lány teljes mértékben élvezze a következő néhány órát.

„Azt az arcot kell vágni, hogy minden rendben van” – mondta nekik. „Nem hagyhatjátok, hogy Maayan megtudja, hogy ez történt. Ő majd utána megtudja. Semmiképp ne hagyjátok, hogy megtudja.”

A menyasszony családja arra biztatta, hogy másnap reggelig kerülje a telefonját, arra biztatva, hogy legyen a pillanatban, és később válaszoljon a több száz gratuláló üzenetre.

Rockland azonban meg akarta erősíteni a család másnapi terveit. Amikor bekapcsolta a telefonját, egy otthoni WhatsApp-csoportban látott egy üzenetet a tragédiáról.

„Egyszerűen összetörtnek érzem magam” – mondta. „Elan olyan volt nekem, mintha a testvérem lett volna, és ez felfoghatatlan, szó szerint hihetetlen. Az agyam nem tudja felfogni, hogy úton volt, hogy örömet szerezzen nekem és a családomnak, az esküvőmre, és nem ért oda”.

Ganelest szerdán helyezték örök nyugalomra egy ra’anai temetőben, több ezer ember jelenlétében.

Rockland utoljára decemberben találkozott vele, amikor az Egyesült Államokba repült a családjához. Néhány napot a bátyja New York-i lakásában töltött, amelyet Ganelessel közösen használt.

„Emlékszem, hogy megkérdeztem tőle, eljössz-e az esküvőmre?” – mondta. „És ő azt mondta, hogy persze…

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Tragédia: 19 nap után tudta meg az apa, hogy két kisfiát megölték a terroristák

Az izraeli családapa két hétig kómában volt és csak most tudták közölni vele, hogy pontosan mi történt.