Rendőrök mentették ki Netanjahu feleségét a tüntetők karmaiból

A miniszterelnök felesége szerdán kénytelen volt egy tel-avivi fodrászszalonban meghúzni magát, miközben a kormány ellen tüntetők százai gyűltek össze odakint; a helyszínre rendőrt hívtak, hogy távol tartsák a tüntetőket, és kiszabadítsák Szárá Netanjahut.

A kormány és az igazságügyi reformtervezet ellen tiltakozók egész nap Tel-Avivban és az ország más városaiban gyűltek össze és vonultak fel, majd éjszaka több helyen, köztük Tel-Avivban, Jeruzsálemben, Naharijában, Párdesz Hanna-Karkurban és Zichron Jáákovban folytatták a tüntetést.

Tel-Avivban, ahol a nap folyamán korábban összecsapások voltak a tüntetők és a rendőrség között, a tüntetők a Kikár Hámedina Pláza elé rohantak, amikor meghallották, hogy Sara Netanjahu egy ottani létesítményben jár fodrászhoz.

A rendőröket gyorsan bevetették, hogy távol tartsák a tömeget, miközben a miniszterelnök felesége odabent kellett meghúzza magát. Végül rendőri erők érkeztek a helyszínre, és evakuálták Netanjahu feleségét.

לירי בורק שביט on Twitter: „מטורף עכשיו מרגע לרגע ההפגנה מול שרה נתניהו שנתפסה במספרה בכיכר המדינה ספונטנית !!!! pic.twitter.com/851npfdst2 / Twitter”

מטורף עכשיו מרגע לרגע ההפגנה מול שרה נתניהו שנתפסה במספרה בכיכר המדינה ספונטנית !!!! pic.twitter.com/851npfdst2

Jariv Levin igazságügyi miniszter szerda este közleményben közölte: A miniszterelnök feleségének, Szárá Netanjahunak körbevétele őrületes és példátlan.

„Itt az ideje, hogy a jogállamiságot alkalmazzuk azokkal szemben, akik azt állítják, hogy a törvény nevében beszélnek, de eltiporják a törvényt és mindazok egyéni jogait, akik nem úgy gondolkodnak, mint ők”.

A tüntetések egybeestek a Knesszet alkotmányügyi, jogi és igazságügyi bizottságának ülésével, amely első olvasatban jóváhagyta a Knesszet plénumában a kormány által támogatott törvényjavaslatot, amely változtatna a Legfelsőbb Bíróság jogorvoslati lehetőségein.

A törvényjavaslat egyike a kormány által az izraeli parlamentben keresztülvitt számos, sokak által kritizált intézkedésnek, amelyek több szakértő szerint alapvető károkat okoznak Izrael demokratikus kormányzati rendszerének, mivel több hatalmat biztosítanak kormánynak, és korlátozzák a bíróság ellenőrzési lehetőségét.

Buzz Lightyear 🇮🇱🇵🇸🏳️‍🌈 on Twitter: „לייב עכשיו מהמספרה של שרה נתניהו בכיכר המדינה. קרדיט צילום לחברה @maayan_o. כמו כן, ממליץ לכם לעקוב אחריה כי היא רזה, צודקת ויש לה שיער מושלם pic.twitter.com/RJjIOAqLxA / Twitter”

לייב עכשיו מהמספרה של שרה נתניהו בכיכר המדינה. קרדיט צילום לחברה @maayan_o. כמו כן, ממליץ לכם לעקוב אחריה כי היא רזה, צודקת ויש לה שיער מושלם pic.twitter.com/RJjIOAqLxA

A terv támogatói szerint az igazságügyi reformok helyrehozzák azt a korábbi téves helyzetet, hogy a demokratikus választásokon megválasztott politikusok döntéseit nem a nép által megválasztott bírák felülvizsgálhassák.

A hatóságok szerint a tüntetéseken eddig 11 ember sérült meg, és további 50 embert letartóztattak.