Az embercsempészet ellen küzdene a belügyi EU-biztos

Szorosabbra kell fűzni az Európai Unió (EU) és a harmadik országok küzdelmét az illegális bevándorlók csempészésére szakosodott bűnbandák ellen annak érdekében, hogy ne ismétlődhessen meg a néhány nappal ezelőtt Olaszország partjainál bekövetkezett, több mint 60 halálos áldozattal járó szerencsétlenség – hangoztatta az Európai Bizottság belügyekért felelős tagja helyi idő szerint hétfőn Ecuadorban.

Ylva Johansson az EFE spanyol hírügynökségnek Quitóban nyilatkozva szörnyű humanitárius tragédiának nevezte a dél-olaszországi Calabria partjainál történt hajókatasztrófát, melyben egy több mint száz fős migránscsoportot szállító hajó csapódott a szikláknak.

Az EU-biztos az embercsempészeket hibáztatta a tragédiáért.

„Láttuk már korábban, milyen cinikusan indítanak másokat életveszélyes utakra, nem törődve azzal, ha ott vesznek. Csak a pénz érdekli őket”

– jelentette ki.

Németország migrációs nyomás alatt is inkább osztogat

Az ország példátlan bevándorlási és migrációs roham alatt roskadozik, a kormány mégis további intézkedésekkel teszi azt még vonzóbbá a jóléti rendszerbe bevándorlóknak.

Johansson elmondta: nagyon fontos, hogy az Európai Unió tagállamai között egyetértés szülessen a migrációt kezelő átfogó tervről, amely biztosítja, hogy az EU-tagországok az egymással folytatott együttműködés mellett szoros kapcsolatokat tartsanak fenn a kiinduló, illetve a tranzitországokkal a bűnbandák elleni küzdelem terén, illetve a legális migrációs útvonalak kialakításában.

Leszögezte: az öregedő társadalmakból álló Európai Uniónak szüksége van bevándorlókra, de csakis úgy, hogy törvényes és biztonságos úton jutnak a kontinensre.

Változás kezdődött az EU migrációs politikájában

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója reméli, hogy ez szerint elvezet a külső határok biztonságos őrizetéhez, ezáltal a belső biztonság fokozásához.