Az EU szankciókkal sújt egy oroszbarát izraeli ex-diplomatát

Jakov Kedmi szerint Ukrajnát nácik irányítják.

Az Európai Unió a hétvégén újabb szankciók egész sorát jelentette be az ukrajnai orosz invázióhoz kapcsolódó személyek és szervezetek ellen, köztük egy moszkvai születésű volt izraeli diplomata és neves kommentátor ellen is, mert oroszbarát nézeteket vallott – jelentette az izraeli közszolgálati televízió vasárnap reggel.

Jakov Kedmi – aki korábban a Nativ, az egykori Szovjetunióban élő izraeli zsidókkal foglalkozó izraeli összekötő csoport vezetője volt – rendszeresen szerepel az orosz televízióban, ahol igazolja a Kreml politikáját, és azt állítja, hogy Ukrajnát nácik irányítják.

A Moszkvában született Kedmi még 1967 elején kérvényezte először az alijázást Izraelbe, azonban izraeli diplomaták kezdetben elutasították őt, mivel azt gyanították, hogy a KGB ügynöke.

Kedmi a KAN Newsnak adott interjújában „ostobaságnak” és az elhallgattatására irányuló „olcsó kísérletnek” minősítette a döntést.

„Ez egy erkölcsi mélypont, ahová az [Európai] Unió és az egész bandájuk eljutott, ha ezek az idióták azt hiszik, hogy a szankcionálásom arra késztetné [Vlagyimir] Putyin orosz elnököt, hogy változtasson Oroszország politikáján”

– mondta feldühödve Kedmi.

„A szankciók célja, hogy megváltoztassák Oroszország politikáját, saját bevallásuk szerint… Ez csak egy olcsó kísérlet arra, hogy elhallgattassák az embereket, és [megakadályozzák, hogy] elmondjam az igazamat”.

Amikor kérdőre vonták azon állításával kapcsolatban, hogy az ukrán vezetés a náci ideológiát vallja, Kedmi azt mondta, hogy „látok ukrán katonákat náci tetoválásokkal és náci szimbólumokkal az egyenruhájukon, azok pedig, akik meggyilkolták a zsidókat, most nemzeti hősök.

„Az ukrán rezsim egy náci rezsim. Ez a rezsim tiszteli és dicsőíti a náci kollaboránsokat, akik meggyilkolták a zsidó népet. Ez egy olyan tény, amelyet senki sem tagadhat”

– mondta.