Fordulat: Zelenszkijék elismerték, hogy hibáztak Izraellel kapcsolatban

Az izraeli és amerikai háredi újságíróknak Kijevben nyilatkozva Podoljak elmondta, sajnálja, hogy Ukrajna a zsidó államot hátrányosan érintő határozatokat szavazott meg az ENSZ-ben, és azt állítja, hogy egyes EU-tagállamok befolyásolták a döntésüket – adta hírül a Ynet.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök főtanácsadója csütörtökön sajnálatát fejezte ki országa közelmúltbeli Izrael-ellenes szavazásai miatt az ENSZ-ben, és fogadkozott, hogy ez nem ismétlődik meg.

Kijevben izraeli és amerikai ultraortodox újságírók előtt beszélgetve Mihajlo Podoljakot arról kérdezték, hogy Ukrajna a közelmúltban miért állt a zsidó államot hátrányosan érintő egyes határozatok mellé, nevezetesen egy olyan határozat mellé is, amely arra kérte a Nemzetközi Bíróságot, hogy „sürgősen” vizsgálja ki az izraeli-palesztin konfliktust és az izraeli „annexiót”.

Az UN Watch, a világszervezetet felügyelő civil szervezet szerint Ukrajna 2015 óta az Izrael elleni ENSZ-határozatok 78%-át támogatta.

Podoljak azonban azt állította, hogy Ukrajna Izrael-ellenes irányvonalát az Európai Unió tagállamaival folytatott megbeszélések befolyásolták, és megfogadta országa „nem szavaz többé Izrael ellen”.

A tanácsadó azt is hozzátette, hogy kijevi tisztviselők szeretnék, ha Benjámin Netanjahu miniszterelnök ellátogatna az ukrán fővárosba.

Hozzátette azt is, hogy a kijevi tisztviselők „nagy különbséget látnak Netanjahu Izraelje” és elődei, Naftali Bennett és Jair Lapid Izraelje között.

Bennet a háború első heteiben valószínűtlen közvetítő lett, egyike lett azon kevés nyugati vezetőknek, akik találkoztak Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Zelenszkij meghívta Netanjahut Kijevbe

Egy izraeli tisztviselő nyilatkozott a The Times of Israelnek a meghívás részleteiről.

Egy nemrégiben adott interjújában Bennett azt állította, hogy sikerült kidolgoznia egy tűzszüneti megállapodást a két háborúzó nemzet között, amelyet azonban a nyugati hatalmak blokkoltak.

Podoljak hamisnak minősítette a volt izraeli miniszterelnök állításait, mondván, hogy Bennett „talán telefonált néhányat”, de nem volt közvetítő.

Podoljak megkérdőjelezte azokat a közelmúltbeli híreket is, amelyek szerint Kína a Kreml mellé állt, mondván, hogy Ukrajna még nem látta, hogy az orosz hadsereg kínai lőszert használna a harctéren.

„A kínaiak nem szeretnek halottaknak segíteni, az oroszok pedig kínai szemszögből „halottaknak” számítanak, így ebből a szempontból jelenleg semmi különöset nem láttunk” – mondta.

A tanácsadó továbbá elmondta, hogy nagyra értékeli a zsidó népet, és hogy Zelenszkij, aki maga is zsidó, nagy hatással volt arra, ahogyan az ukránok a zsidó népre tekintenek.

„Zelenszkij egy vezető, nem fél semmitől, ő egy inspiráció. Hatalmasra értékelem Izraelt és a zsidó népet, teljesen más a véleményem, és persze az orosz történetek, hogy mi nácik vagyunk, hamisak, ez az oroszok kitalációja, hogy lejárassanak minket”

– mondta.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Zelenszkij közölte az izraeli külügyminiszterrel, hogy „közös az ellenségük”

Ezúttal nem Oroszországra gondolt az ukrán elnök.