Mint a Faudában: Videóra vették az arabnak öltözött izraeli terrorelhárítókat

A palesztinok által közzétett videó a biztonsági erők szerdai sechemi akciójáról rögzítette, ahogy a Jamam terrorelhárító egység fedett erői (miszta’arvim) belépnek a kaszbába, sejknek öltözve, az ima szőnyegükben fegyvereket rejtegetve.

Tomer Tzaban, egykori miszta’arav és a Gáza mélyén című könyv szerzője csütörtökön a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak nyilatkozott a Jamam akcióiról – írja az Ujkelet.live.

איתי בלומנטל Itay Blumental on Twitter: „שכם: מקורות פלסטיניים מפרסמים את התיעוד הזה בו רואים את הכניסה הראשונה של מסתערבי הימ”מ לקסבה. בתוך שטיחי התפילה, כך נטען, הוסתרו כלי הנשק@GalAharonovich pic.twitter.com/bLA5ix86eM / Twitter”

שכם: מקורות פלסטיניים מפרסמים את התיעוד הזה בו רואים את הכניסה הראשונה של מסתערבי הימ”מ לקסבה. בתוך שטיחי התפילה, כך נטען, הוסתרו כלי הנשק@GalAharonovich pic.twitter.com/bLA5ix86eM

,,Mindannyian azt gondoljátok, hogy ez valami különleges, wow, de ez a modus operandi. Az, hogy néha lekap a kamera a miszta’aravság része. Folyamatosan tudnod kell, hogyan lépj be feltűnés nélkül a terepre. Hogyan juthatok a legközelebb a célponthoz, majd veszem elő a fegyvert anélkül, hogy felfordulást okoznék” – mondta Tzaban.

,,,Amit ebben a videóban látni, az maga a művelet jéghegyének csúcsa” – folytatta Tzaban. ,,Csak azért nem tudjátok, mert nem videózták le. A miszta’arvok a lehető legmesszebbre elmennek. Jelen esetben azt jelenti, hogy öltözz arabnak, és menj be. De ha előző este kell menni, és be leszel zárva az arénában, egy raktárban, és ki kell várnod a megfelelő pillanatot, akkor onnan előbújva jössz ki. Ha az kell, hogy sérült legyél, hogy betegyenek egy mentőbe, amiben a megfelelő emberek vannak, megcsinálod. A miszta’arvok fantáziája nem ismer határt.”

„Ahhoz, hogy jó miszta’arav lehess” – magyarázza Tzaban –, ,,jól kell ismerned a terepet. Tudnod kell, egy idős férfi milyen szőnyeggel jár. Nem lehet máshonnan származó szőnyeged, a megfelelő dolgok kell nálad legyenek. Ez teszi a miszta’aravokat olyan jóvá, ők ismerik a legjobban a terepüket. Ráadásul soha nem térnek vissza kétszer ugyanoda, mindig pontról pontra mennek, és soha nem térnek vissza.”

A videó megtette a dolgát, ezért – magyarázza Tzaban – holnap senki sem lesz vallásos szerelésben ugyanezen a területet.

„Holnap egy görögdinnyét árusító férfi lesz, holnapután egy férfi lesz deszkákkal a hátán, onnan húz elő egy M16-ost. Minden alkalommal valami újjal kell előrukkolnod” – magyarázta.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Hány újságíró fér el egy izraeli Merkava tankon?

Tudósításunk a Negev sivatag katonai bázisáról.