Elhunyt Paszternák Alfréd, világhírű szülész-nőgyógyász és auschwitz-i túlélő

Elhunyt Paszternák Alfréd (Alfred Pasternak) professzor, orvos, kutató, a Magyarország Barátai Alapítvány (MOBA) egyik alapító tagja. A neves szülész-nőgyógyászt február 22-én délelőtt, 92 éves korában Los Angelesben érte a halál.

Paszternák Alfréd 1930-ban született a magyarországi Tállyán. A német megszállás után 1944-ben édesapjával az auschwitz-i koncentrációs táborba deportálták. Ezt gyermekként túlélte, de 1956-ban újra menekülniük kellett Ausztriába. Az Egyesült Államokba 1957-ben jutottak el. Később ott írta meg könyvét,

„Embertelen kutatás: Orvosi kísérletek a német koncentrációs táborokban” címmel.

Az Egyesült Államokban a Republikánus Nemzeti Bizottság tagja volt, és a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) orvosi karának professzora. Kitüntetései közé tartozik az amerikai képviselőház tiszteletbeli elismerése, valamint az izraeli Igazság Lángja Díj.

A Magyar Nőgyógyász Társaság tiszteletbeli tagja, a Semmelweis emlékérme tulajdonosa, a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem díszdoktora volt. A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikereszt polgári tagozatával is kitüntették, továbbá az MTA külső tagja volt.

Vizi E. Szilveszter, a MOBA kuratóriumának elnöke üzenetében úgy fogalmazott,

„Paszternák Alfréd személyében, akihez szoros barátság fűzött, a világban élő magyarok egy nemzetközi hírű professzort gyászolnak, aki nemcsak a MOBA egyik alapítója, de a magyar orvosképzés támogatója is volt”.

„A tudomány és a vallás nem ellenségek, hanem kiegészítik egymást”

Rabbi Lord Jonathan Sacks első magyarul megjelent könyvének bemutatója alkalmából beszélgetett Erdő Péter, Vizi E. Szilveszter és Köves Slomó.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg hirdetéseket.