Folyamatosan nő az európai befektetés az izraeli start-upokba

Kilenc izraeli startupot vásároltak tavaly európai cégek összesen 2,336 billió dollárért, szemben a 2021-es 29 vásárlással, melynek összege mintegy 2,131 billió dollár volt – írja a The Jerusalem Post.

Az európai cégek által izraeli startupokba tavaly eszközölt befektetések tavaly összesen 1,66 billió dollárt tettek ki, ami az összes felvett forrás mintegy 10%-a – közölte az IVC kutatócég.

A cég hozzátette, hogy 239 tranzakció történt európai pénzzel, és az izraeli startupok által 2022-ben európai forrásokból felvett pénzeszközök az összes forrás mintegy 10%-át teszik ki.

A cég szerint továbbá 2021 volt az Európából származó forrásbevonás csúcséve, abban az évben a befektetések összesen 2,141 billió dollárt tettek ki. Bár az Európából származó forrásgyűjtés 2022-ben csökkent, az európai szervezetek átlagos befektetései 55%-kal nőttek, a 2018-as 3 millió dollár/befektetésről 4,65 millió dollárra 2022-ben.

Izraelben jelenleg 66 európai befektetési szervezet működik, köztük kockázati tőkealapok, befektetési bankok, magánalapok és kormányzati befektetési ügynökségek. E szervezetek közül 36 az Európai Unióból, 20 Nagy-Britanniából és 10 Svájcból származik.

A 2018-2022 közötti időszakban a befektetések száma alapján vezető szervezetek között volt a luxemburgi Angels Club; a La Maison Compagnie d’investissement, amely 50 befektetést hajtott végre az izraeli technológiai szektorban; a német Target Global kockázati tőkealap, amely 45 izraeli vállalatba fektetett be; és az angliai LocalGlobe, amely 37 izraeli vállalatba fektetett be.

Az IVC megállapításait a március 21-én Tel-Avivban megrendezésre kerülő Europe Days 2023 konferencia előtt tették közzé. A konferencia izraeli startupokat és nagy európai befektetőket hoz össze, és üzleti találkozókat kínál, amelyeken német, osztrák és svájci cégek is részt vesznek.

„Az európai befektetési egységek aktivitása Izraelben fokozatosan növekszik”

– mondta Guy Holtzman, az IVC vezérigazgatója. „Az európai jogalanyoktól érkező befektetések összege az évek során egyre nő”.

„Igaz, az Európából érkező pénzeszközök még mindig jelentősen alacsonyabbak az Egyesült Államokhoz képest, de az összegek már stabilan meghaladják a billió dolláros határt” – tette hozzá Holtzman. „Azt látjuk, hogy az európai befektetők nagyobb részt vállalnak olyan vállalatokban, amelyek jelentős forrásbevonást, valamint stratégiailag jelentős befektetéseket hajtanak végre. A fejlődés a befektetők típusában is megmutatkozik, és olyan pénzügyi szervezetek pénzeszközei is szerepelnek benne, amelyek globálisan nagynak számítanak a kockázati tőke és a befektetéskezelés területén”.”

EU-prognózis: az uniós gazdaság elkerüli a recessziót

Noha a kedvezőtlen feltétek továbbra is fennállnak, javultak az idei növekedési kilátások, az Európai Unió gazdasága elkerüli a recessziót – közölte az Európai Bizottság.