Már az ENSZ főbiztosa is beleszól az izraeli jogrendszer reformjába

Az igazságszolgáltatás átalakítását célzó reformok felfüggesztésére szólította fel Izraelt az ENSZ emberi jogi főbiztosa kedden Genfben.

Volker Türk aggodalmát fejezte ki a törvények emberi jogi következményei, valamint az igazságszolgáltatás függetlenségére gyakorolt hatása miatt. Rámutatott arra is, hogy a reformokat mind a civil társadalom, mind a politikai szféra tagjai bírálták, ezért felszólította az izraeli kormányt, hogy kezdeményezzen róluk párbeszédet.

„Azokat a változtatásokat, melyek egy ország régóta érvényben lévő alkotmányos berendezkedésének alapjait érintik, s amelyek az intézmények működését garantáló rendszeren módosítanak, csak széles körű konzultáció után, nagy többségű konszenzussal lehet meghozni”

– szögezte le a főbiztos.

Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a reformok az emberi jogok védelmét is nehezítik, különösen a társadalom sérülékenyebb közösségeinél, mint az LMBT-közösség, a menekültek és az izraeli arabok.

Az izraeli parlament keddre virradóra fogadta el első olvasatban az igazságszolgáltatás átalakításának első törvényeit. A változtatások révén a kormányzó politikusok irányítása alá rendelik a bíróságokat, ugyanis a sarkalatos törvények igazságszolgáltatásról szóló részének módosításával átalakítják a bírákat kiválasztó bizottságokat. Ezentúl a koalíció ellenőrzi őket, mert a kilenc bizottsági tagból ötről ők döntenek. A változtatások bírálói szerint ezentúl ezért politikai alapon nevezik ki majd a bírókat, és ezzel szerintük a bíróság elveszíti függetlenségét.

A szintén megszavazott másik sarkalatos törvény-módosítás megakadályozza, hogy az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság beleavatkozhasson a sarkalatos törvények átalakításába, alkotmányossági, törvényességi kontrollt gyakorolhasson felettük.

Az ellenzék vezető politikusai elítélték az indítványokat. Tel-Avivban és Jeruzsálemben több tízezren tüntettek a tervezet ellen az utóbbi napokban, a megmozdulások szervezői szerint a törvények veszélybe sodorják a demokráciát.

Megszavazták az izraeli igazságügyi reform első törvényeit

Netanjahu „nagy éjszakának és nagy napnak” nevezte a történteket, Lapid szerint a történelem ítélőszéke előtt felelnek érte a kormánypártiak.