Az izraeli kormány korlátozná a zsidók belépését a Templom-hegyre Ramadán idején

Az izraeli kormány várhatóan korlátozza a zsidók belépését a Templom-hegyre Ramadán hónap végén, közölte belső forrásokra hivatkozva a Kan közszolgálati műsorszolgáltató esti riportja – írja az Ujkelet.live alapján. 

A riport szerint múlt hét végén több magas rangú kormány tisztviselő jelenlétében tárgyaltak a jövő hónapban kezdődő muszlim böjti hónappal kapcsolatos biztonsági felkészülésről, többek között a Templom-hegy látogatására vonatkozó rendelkezéseket illetően.

A biztonságért felelős tisztviselők hangsúlyozták a helyszín zsidó látogatók számára történő lezárását a Ramadán utolsó tíz napjára vonatkozóan, az előző évek rendelkezéseivel megegyezően.

Függetlenül attól, hogy nem a status quo-ról van szó, minden évben a kormány külön tárgyalja az aktuális biztonsági helyzetre való tekintettel a helyszín látogatására vonatkozó esetleges korlátozások szükségességét.

Ellenzéki képviselőként Itamar Ben-Gvir és Becalel Szmotrich a terrorizmusnak való megadásnak nevezve, anno keményen bírálták a zsidók látogatásának korlátozását.

A Kan forrása szerint, Ben-Gvir immár nemzetbiztonsági miniszteri minőségében nemtetszését fejezte ki az esetleges döntéssel kapcsolatban.

,,Az előző Bennett-kormány kilenc napra, azaz kevesebb időre zárta le a hegyet, mint amennyire most tervezik”,- hozzátéve, hogy szerinte a zsidóság legszentebb helyének számító helyszínt egyáltalán nem szabadna lezárni a zsidók elől.

A csatornának nyilatkozó politikai tisztviselő nem tagadta, hogy a kormánynak szándékában áll lezárni a zsidó látogatók előtt a hegyet a böjt hónap egy bizonyos időszakára és ennek megfelelően megállapodás született arról, hogy egyensúlyt kell teremteni az “Itikaf” – a Ramadán csúcspontja – és az általános vallásgyakorlás szabadsága között.

Amiad Cohen: Sok a hasonlóság Izrael és Magyarország között

Az izraeli Tikvah Fund vezetője elmondta, hogy Izraelt miért a Legfelsőbb Bíróság irányítja, és hogy mi a baja a nemzetközi sajtónak Netanjahu kormányával.