Verekedésbe torkollott egy zsidó és egy katolikus iskola focimeccse

Miamiban egy zsidó iskola és egy helyi katolikus iskola közötti középiskolai bajnoki labdarúgó-mérkőzés csúnya verekedéssel és legalább egy sérüléssel végződött a pályán.

Az incidensről készült videók bejárták az internetet, amely után egymásnak ellentmondó beszámolók születtek a történtekről és arról, hogy az antiszemita beszólások milyen mértékben játszott szerepet a helyzet elfajulásában.

A Scheck Hillel, zsidó iskola diákjainak szülei az egyik helyi hírügynökségeknek elmondták, hogy az Archbishop Coleman Carroll diákjai antiszemita szidalmakat használtak meccs közben, többek között azt, hogy

„Hitlernek igaza volt”.

A két iskola csütörtökön a szülők számára kiadott közös nyilatkozatában elismerte, hogy a két csapat között „fizikai összetűzés” történt a mérkőzést követően, amelyet a Scheck Hillel „elvesztett”.

„Aggasztó, hogy az Archbishop Coleman Carroll diákjai antiszemita megjegyzéseket vagy gesztusokat tehettek az incidens kezdetén, bár mindkét iskola még befejezi a vizsgálatot”

– írták.

A kezdeti megjegyzéseket követően nézők rohantak a pályára, és szóváltásba keveredtek a játékosokkal, egy néző megsérült, és orvosi ellátásban részesült – áll a közleményben.

Gabriel Groisman on Twitter: „A fight broke out at a soccer game btwn Hillel, a Jewish school and Archbishop Coleman Carroll,a Catholic school. Students report hearing Archbishop kids hurling antisemitic slurs throughout the fight.Details still emerging. Let’s get to the bottom of it and right this wrong. pic.twitter.com/zygL1FmSxB / Twitter”

A fight broke out at a soccer game btwn Hillel, a Jewish school and Archbishop Coleman Carroll,a Catholic school. Students report hearing Archbishop kids hurling antisemitic slurs throughout the fight.Details still emerging. Let’s get to the bottom of it and right this wrong. pic.twitter.com/zygL1FmSxB

Az iskolák hivatalos beszámolója némileg eltér attól, amit a Jewish Breaking News, egy népszerű Instagram-oldal tett közzé online, amelynek több mint 120 ezer követője van. Az oldal által megosztott videón a verekedés egy része látható, nem megerősített állításokkal kísérve, miszerint a katolikus diákok megrugdaltak egy zsidó diákot, aki kórházba került, miközben megtámadtak egy másik Scheck Hillel alkalmazottat is.

Egy másik szemtanú azt mondta a Miami Heraldnak, hogy egy zsidó diák agyrázkódást szenvedett, de az iskolák közleménye csak egy néző sérülését erősítette meg.

A Scheck Hillel a meccsről a közösségi médiában közzétett eredeti posztjában nem tett említést a verekedésről. Ehelyett az iskola gratulált játékosainak „a 2023-as csodálatos futballszezonhoz”.

Pisont István: „Izrael nem csak egy bibliai ország, de egy álom is”

„Pályafutásom egyik legnagyobb eredményének azt tartom, hogy sikerült megbocsátanom mindazoknak, akik engem megaláztak.” Interjúnk.