„Az arab világnak új megközelítésre van szüksége Szíriával kapcsolatban”

A szaúdi külügyminiszter mindenkit arra buzdít, hogy „folytassanak párbeszédet a damaszkuszi kormánnyal oly módon, hogy legalább a legfontosabb célokat elérjék”.

Szaúd-Arábia külügyminisztere, Fajszal bin Farhan al-Szaúd herceg szombaton a müncheni globális biztonsági konferencián kijelentette, hogy az arab államoknak változtatniuk kell a Szíriával kapcsolatos megközelítésükön.

A diplomata szerint az elszigetelés nem működik. Hozzátette:

párbeszédet kell kezdeményezni Damaszkusszal olyan kérdésekről, mint a humanitárius válság, beleértve a háború sújtotta országa a menekültek visszatérését.

„Látni fogják, hogy nemcsak az Öböl-menti Együttműködési Tanács, hanem az arab világban is egyre nagyobb az egyetértés abban, hogy a status quo nem működőképes” – mondta a miniszter.

Hangsúlyozta, hogy „másfajta megközelítés van kialakulóban” a szomszédos államokban élő szíriai menekültek kérdésének kezelésére. Al-Szaúd kitért a kitelepített civilek kérdésére is, különösen a több mint egy hete Szíriát és Törökországot sújtó pusztító földrengés után.

„Tehát erről valamikor párbeszédet kell folytatni a damaszkuszi kormánnyal, oly módon, hogy legalább a legfontosabb célokat elérjük, különösen a humanitárius szempontok, a menekültek visszatérése stb. tekintetében” – mondta.

Míg Rijád segélyt küldött a kormány által ellenőrzött szíriai területekre, más arab államok továbbra is elhatárolódtak az Aszad-rezsimtől, és csak nemzetközi segélyszervezeteken és Törökországon keresztül juttattak el segélyeket.

Szíriában a kormányerők összecsaptak a lázadókkal a földrengés sújtotta régióban

A polgárháborút még a földrengés is csak két és fél hétre tudta szüneteltetni.