Nemzeti ünneppel emlékezne a honfoglalásra a híres izraeli kém

A Jordán folyó partján Jonathan Pollard arról panaszkodott, hogy miért nincs emlékmű azon a helyen, ahol Izrael népe bevonult Izrael földjére.

Jonathan Pollard vasárnap a Szuverenitás Mozgalom és az Örökké Izrael nevű szervezet kíséretében bejárta a Jordán-völgyet. Az Israel National News a Kasszer Al-Jahud nevű hely közelében találkozott Pollarddal, amelyet hagyományosan annak a helynek tartanak, ahol az izraeliták átkeltek a Jordán folyón, és Józsué próféta vezetésével beléptek Izrael földjére.

„Nagyon dühös vagyok; itt valami hiányzik. Egy hatalmas emlékműnek kellene lennie annak, hogy Józsué és népünk átkelt a Jordán folyón, hogy megkezdődött a honfoglalás. De ehelyett nincs semmi”

– mondta az egykori kém.

Pollard szerint nemzeti ünnepet kellene tartani az izraeliták honfoglalásának megünneplésére, és egy nagy emlékműnek kellene emlékeznie az eseményre azon a helyen, ahol az elkezdődött.

„Így az emberek pontosan megértik, mi történt olyan régen, és miért fontos ez még ma is”

– magyarázta.

Pollardnak ennek kapcsán volt is pár kritikája az új izraeli kormány számára:

„Megdöbbentőnek tartom, hogy egy általunk jobboldalinak tartott kormány még csak nem is gondolkodik ilyesmin, de remélem, hogy talán meggondolják magukat, és lesz egy olyan ünnep, amelyet a föld meghódításának szentelünk, amely itt, a Jordánnál kezdődött”.

Kétezer évvel az IDF előtt – az ókor rettegett zsidó harcosai

Martin Hengel történész egyenesen a késő középkori Európa svájci zsoldosaihoz (a kor elitkatonáihoz) hasonlítja az ókori Közel-Kelet zsidó harcosait.