„Lángelme volt” – Neumann Jánosra emlékeztek Budapesten

A Neumann Társaság 2023-ban egész éven át tartó programsorozattal ünnepli a százhúsz éve született szellemi óriást, Neumann Jánost. Február 8-án, halálának évfordulóján ünnepi koszorúzást tartottak egykori lakhelye, a Bajcsy-Zsilinszky út és a Báthory utca sarkán lévő ház előtt – számolt be az eseményről az Index.

Neumann János egy, a Bajcsy-Zsilinszky út és a Báthory utca sarkán lévő nagypolgári lakásban töltötte gyermekéveit. A Neumann Társaság hagyományosan minden év február 8-án helyezi el itt koszorúit Neumann halálának évfordulóján. Idén – a kerek évforduló miatt – még emelkedettebb hangulatban és színesebb műsorral zajlott a megemlékezés, és még a hideg sem tántorította el a szép számban összegyűlt érdeklődőket – tudósított a megemlékezésről az Index, amelynek beszámolója szerint a Neumann Társaság nevében először Alföldi István, a korábbi ügyvezető beszélt Neumann zsenialitásáról, a mai is érvényes találmányokról és felfedezésekről.

„A szingularitás, amelynek elérése után semmi sem lesz olyan, mint előtte, már a kapuban van”

– mondta a matematikus felfedezéseiről, majd hangsúlyozta: mindenkinek része lesz abban, hogy a mesterséges intelligencia és az emberiség együtt, kéz a kézben haladjon, és ne egy disztópikus forgatókönyv valósuljon meg.

Beszédet tartott Menyhárt Erika, a BMSZC, Neumann János Informatikai Technikum igazgatója, majd diákjai tartottak előadását, akik Neumann életéből elevenítettek fel megható és mulatságos pillanatokat, egyikük pedig saját, Neumannról szóló versét szavalta el.

Aki megtervezte a modern világot: miért nem ismertebb Neumann János?

A mai napig szinte minden számítógép, az asztali számítógépektől az okostelefonokig, Neumann tervén alapul.

Az Index tudósítása szerint Molnár András, az Óbudai Egyetem rektorhelyettese lángelmének nevezte Neumannt, akinek

„szellemi öröksége mindenhol tetten érhető, ahol működik Neumann-elvű számítógép”.

Molnár azt is elmondta: Neumann hihetetlen mennyiségű tudományos eredményt halmozott fel, örökségét a nevét viselő informatikai karon viszik tovább.

A Neumann-emlékév egyik kiemelt eseménye, a Nemzetközi Informatikai Olimpia Szegeden lesz augusztusban, a nyár folyamán Balatonfüreden, a Tagore sétányon emlékfaültetéssel tisztelegnek Neumann János előtt, majd szeptemberben a Magyar Tudományos Akadémián interdiszciplináris konferenciát rendeznek.

Az érdeklődők az emlékévről az alábbi oldalon tájékozódhatnak részletesebben.

Az Index eredeti teljes cikke itt olvasható.

Megkezdődött a Neumann János-emlékév

Százhúsz éve született a világhírű magyar matematikus, a számítógép atyja.