Ománi blogger izraeli látogatása miatt dühöngenek az arabok

Felbolydultak az arab közösségi oldalak az ománi blogger, Asmaa Al-Shehhi izraeli látogatása után. Az Egyesült Arab Emírségekben élő blogger Instagram-fiókján videókat tett közzé, amikor megérkezett a Ben Gurion repülőtérre.

A felháborodást kiváltó videón lefilmezte a reptér bejáratát, ahol izraeli zászlók lobogtak, és azt mondta, hogy „a helyi alkalmazottak megdöbbentek, amikor először láttak egy Ománi Szultánságból származó útlevelet”.

A Twitter-felhasználók közül sokan elítélték, és Izraellel való „normalizálódást” láttak benne. Az Omanis Against Normalization (Omániak a normalizáció ellen) Twitter-fiók úgy jellemezte az eseményt, mint „a palesztin ügy elárulását és a megszálló ország turisztikai hivatalának támogatását”. A tweet szerint megsértette az ománi törvényt, amelyet a Shura Tanács tavaly decemberben hagyott jóvá, és amely Izrael bojkottjára szólít fel.

Egy másik felhasználó szidta a bloggert, és azt írta, hogy „nem különösebben ismert személyiség a szultánságban”. Szerinte „cselekedete nem tükrözi az Öböl-állam lakóinak hozzáállását, amelynek nincs hivatalos kapcsolata Izraellel”.

Egy másik felhasználó azt tweetelte, hogy

„Jeruzsálemet a felszabadítóival együtt fogjuk meglátogatni, de azok nem omániak lesznek”.

🇵🇸 تعليله فلسطينيه 𓂆 on Twitter: „#امسك_مطبع حلقة اليوم بدايه التطبيع الشعبي فوق الطاوله بعد ان طبعت #سلطنة_عمان تحت الطاوله .#اسماء_الشحي مشهوره عمانيه اعتادت اثارة الجدل بأي ثمن في بلدها تم دعوتها من وزارة السياحه #الاسرائليه لزياره الكيان المحتل في #فلسطين .الله ينتقم منها pic.twitter.com/LrXCyypD69 / Twitter”

امسك_مطبع حلقة اليوم بدايه التطبيع الشعبي فوق الطاوله بعد ان طبعت #سلطنة_عمان تحت الطاوله .#اسماء_الشحي مشهوره عمانيه اعتادت اثارة الجدل بأي ثمن في بلدها تم دعوتها من وزارة السياحه #الاسرائليه لزياره الكيان المحتل في #فلسطين .الله ينتقم منها pic.twitter.com/LrXCyypD69

Egy Saad Al-Fawr névre hallgató Twitter-fiók, azt tweetelte, hogy

„az ománi blogger meglátogatta a megszálló entitást, és a repülőtérről közöl fotókat. Ez egy lépés az izraeli ellenséggel való normalizálódás előmozdítása felé, és azoknak a pártoknak a napirendjét szolgálja, amelyek az izraeli entitás arab térségbe való integrálására törekszenek. Az arab nép átkozza ezt a lépést”.

Emlékeztetőül: 2021 júliusában Omán bejelentette, hogy nem vesz részt az Ábrahámi Egyezményben. A Londonban megjelenő A-Sharq Al-Awasat című újsághoz eljuttatott hivatalos közleményében a szultánság azt írta, hogy

„Omán hisz a kétállami alapokon nyugvó, igazságos békemegállapodás elvében. Ez az egyetlen olyan lehetőség, amely nemzetközi legitimitást kap”.

Arról is beszámoltak, hogy

„támogatjuk a palesztin nép jogos jogait. Tiszteletben tartjuk azokat az országokat, amelyek úgy döntöttek, hogy normalizálják kapcsolataikat Izraellel, de elvárjuk, hogy mások is tiszteletben tartsák a mi döntésünket”.

Meddig lehet Omán a Közel-Kelet Svájca?

Több évtized semlegesség után Omán aktívabb játékos lehet a Közel-Keleten. De vajon az iráni vagy a szaúdi-izraeli vonalat választja?