Újabb magyar rendőri egység indul Észak-Macedóniába

Újabb magyar rendőri egység indul Észak-Macedóniába határvédelmi céllal – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata a police.hu oldalon kedden.

Azt írták, a magyar rendőrség elkötelezett, hogy megakadályozza az illegális bevándorlók bejutását Magyarország, illetve az Európai Unió területére. Ezért a Magyarország területén végzett feladatai mellett felajánlotta a támogatását a nyugat-balkáni országoknak.

Az Észak-Macedóniába induló magyar rendőri kontingens tagjait kedden Budapesten, a Készenléti Rendőrség központi objektumában Balázs László ezredes, az ORFK határrendészeti főosztályának vezetője búcsúztatta.

Egyre több tagország elégedetlen az EU migrációs politikájával

A Frontexnek végre hatékonyan kellene védenie az EU külső határait, védőfalat képezve a tagállamok számára az embercsempészet ellen is – szögezte le az osztrák kancellár.

A magyar rendőrök fő feladatként járőrszolgálatot látnak el a jogellenes határátlépések megelőzése érdekében, valamint közreműködnek az embercsempészek és az illegális bevándorlók előállításában. Nemcsak a határ közvetlen közelében teljesítenek majd szolgálatot, hanem a mélységi területeken található utakon is.

A kontingens terepjáró szolgálati gépkocsikkal, kézi éjjellátó készülékekkel, kézi hőkamerákkal, valamint mobil hőkamerával támogatja a határszakasz védelmét.

A 30 fős északmacedón kontingensben szolgálatot teljesítő magyar rendőrök saját szolgálati felszerelésükkel látják el feladataikat, intézkedési jogosultságukat a fogadó ország rendvédelmi szervének irányítása, felügyelete mellett gyakorolják – olvasható a közleményben.

A magyar határtól délebbre tolnák Európa migrációs védvonalát

A magyar kormányfő, az osztrák kancellár és a szerb elnök szerint szükséges volna lehetőleg a szerb – észak-macedón határra tolni Európa migrációs védvonalát.