Netanjahu Biden kérésére sem hagyja abba a zsidó települések fejlesztését

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök elutasította a Biden-kormányzat felhívását, hogy ideiglenesen fagyasszák be az építkezéseket Júdeában és Szamáriában, és állítsák le az illegális arab építkezések lebontását ezeken a területeken, valamint Jeruzsálem keleti részén.

Izraeli tisztviselők hangsúlyozták, hogy ezeket a tevékenységeket nem fogják teljesen leállítani, maximum ad hoc engedményeket tesznek.

Az Axios szerint Antony Blinken amerikai külügyminiszter múlt heti izraeli látogatása során fogalmazta meg a kérést, a feszültségek de-eszkalálására tett erőfeszítése során, a burjánzó palesztin terrorizmus közepette.

Washington állítólag azt kérte, hogy Jeruzsálem több hónapra „szüneteltesse” az akciókat, és azt is kérte, hogy a Palesztin Hatóság teljes mértékben folytassa a biztonsági koordinációt Izraellel, és halasszon el minden további lépést ellene az ENSZ intézményeiben és más nemzetközi testületekben.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság vezetője január 26-án jelentette be, hogy Rámalláh beszünteti a biztonsági együttműködést, miután az izraeli hadsereg Dzseninben rajtaütést hajtott végre terroristák ellen, és a heves összecsapásokban kilenc ember meghalt.

Az izraeli biztonsági erők szokatlan döntése, hogy Dzseninben napközben nagyszabású terrorellenes műveletet hajtanak végre, azt tükrözte, hogy sürgősen meg kell akadályozni egy nagyszabású terrorcselekményt.

A biztonsági források szerint ez a terv az izraeliek elleni palesztin Iszlám Dzsihád elleni, a közeljövőben végrehajtandó támadásról szólt.

Napokkal később a CIA igazgatójával, William Burns-szel Rámalláhban folytatott megbeszélésen Abbász állítólag négy részből álló üzenetet közvetített: 1) A hírszerzési együttműködés Izraellel folytatódik; 2) A Palesztin Hatóság továbbra is a terrorcselekmények megakadályozásán fog dolgozni; 3) A feszültségek csillapítása érdekében megújítják a biztonsági együttműködést Izraellel; és 4) ugyanakkor nem ítélheti el a közelmúltbeli jeruzsálemi támadásokat, mivel ez „politikai öngyilkosság” lenne.

Hétfőn Netanjahu állítólag amerikai nyomásra közbenjárt egy kelet-jeruzsálemi illegálisan épített épület lebontásának késleltetése érdekében. A nagyméretű épületben 100 ember lakik, és az izraeli főváros délkeleti részén, Silwan-Siloah arab részén, a Wadi Qaddum negyedben található.

Az illegális építményt már évek óta bontásra jelölték ki, de a nemzetközi felháborodás közepette a bontást elhalasztották.

Az Axios arról is beszámolt, hogy az Emmanuel Macron francia elnökkel folytatott múlt heti párizsi találkozóján Netanjahu azt mondta, hogy nem függeszt fel minden építkezést a zöld vonalon túl, de az építkezés mértéke „sokkal kevesebb” lesz, mint amit a különböző koalíciós partnerek követelnek.

A hónap elején az izraeli kormány négy hónapos haladékot kért a Legfelsőbb Bíróságtól arra, hogy benyújthassa válaszát arra a határozatra, amely a Khan al-Ahmar illegális beduin falu, Khan al-Ahmar elleni lerombolási parancsok végrehajtását követeli.

Ez volt a kilencedik alkalom, hogy az állam halasztást kért.

Az ügy 2009-ben kezdődött, amikor a Regavim izraeli nem kormányzati szervezet benyújtotta első beadványát az ellen, amit „a Palesztin Hatóság zászlóshajójának nevezett, a júdeai és szamáriai C terület szisztematikus elfoglalásában”. A tábor a Jeruzsálemtől keletre fekvő Máále Adumim városához tartozó állami földterületen épült.

Míg a Legfelsőbb Bíróság elutasította a lakosok fellebbezését, és helybenhagyta az alacsonyabb fokú bíróságok ítéleteit, amelyek Khan al-Ahmar kiürítését rendelték el, addig a korábbi kormányok, köztük a Netanjahu vezette kormányok is kértek és kaptak halasztást.

Blinken látogatása megmutatja, mi a baj az amerikai Közel-Kelet politikával

„A külügyminiszter „nyugalomra” való felhívása és az izraeli igazságügyi reformtervet érintő, alig burkolt támadása további palesztin terrorra és nagyobb zavargásokra ösztönözhet.”