Az izraeli diaszpóraügyi miniszter fogadta a magyar kormánydelegációt

A diaszpóraügyi és antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős izraeli miniszter, Ámicháj Chikli hétfőn találkozott a Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár vezette magyar delegációval és arra kérte, hogy állítsa le az Izrael-ellenes palesztin szervezetek európai támogatását.

Chikli kérte, hogy a magyar kormány segítsen az Izrael-ellenes palesztin szervezeteknek nyújtott európai uniós támogatás elleni küzdelemben, és megköszönte a magyar kormánynak, hogy rendületlenül támogatja Izrael államot. A találkozón részt vett Köves Slomó rabbi, a Magyarországi Zsidó Hitközség (EMIH) vezető rabbija, aki Soltészt látogatására elkísérte.

A találkozó során Chikli köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak és a zsidó közösségnek a Mácháné Chábád menekülttábor létrehozásáért, amely több mint ezer, a háború miatt kitelepített ukrán zsidónak nyújtott segítséget.

A tábort az EMIH és az Ukrajna Zsidó Hitközség hozta létre Magyarország Kormányának támogatásával.

A politikusok megvitatták a magyarországi és európai antiszemitizmus elleni küzdelem érdekében tett erőfeszítéseket. Soltész tájékoztatta Chiklit a Magyarországon az elmúlt évtizedben az antiszemitizmus hatékonyabb kezelése érdekében végrehajtott alkotmányos változásokról, amelyeket a zsidó közösség szervezeteivel együttműködve, a Tett és Védelem Liga (APL) vezetésével hajtanak végre.

Fotó: Köves Slomó FB oldala

A politikusok egyetértettek abban, hogy az Izrael-ellenesség az antiszemitizmus új formájává vált, és nemzetközi szinten különleges bánásmódot igényel.

Soltész ígéretet tett arra, hogy a magyar kormány továbbra is támogatja Izraelt minden nemzetközi fórumon, és meghívta a Chiklit, hogy látogasson el Magyarországra.

Az online antiszemitizmus hatvannyolc százaléka palesztin vagy progresszív, palesztinbarát körökből származik – derül ki a diaszpóraügyi minisztérium új, az antiszemitizmus helyzetéről szóló jelentéséből, amelyet Amichai Chikli miniszter a múlt heti kabinetülésen ismertetett. Chikli  elmondta, hogy

„az antiszemitizmus megnyilvánulási formái változnak, és egyre inkább a zsidó állam elleni gyűlöletre és a zsidó állam létezéshez való jogának tagadására összpontosulnak”.

„Izrael Államnak kötelessége az antiszemitizmus elleni küzdelem élére állni, és cselekednie kell annak érdekében, hogy az IHRA definícióját minél több országban és intézményben terjesszék ki”

– mondta Chikli.

Magyar kormánydelegáció járt a belzi rebbénél

Soltész Miklóst és Fürjes Zoltánt Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija kísérte.