Isztambuli zsinagógákat akart megtámadni az Iszlám Állam

Az isztambuli rendőrség letartóztatott 15, az Iszlám Állam terrorcsoporttal kapcsolatban álló gyanúsítottat, akik állítólag az itteni zsinagógák és templomok ellen terveztek támadást – jelentette a török média vasárnap.

„15 embert vettek őrizetbe azzal az indokkal, hogy az ISIS úgynevezett Khoraszán tartományi vezetése akciót rendelt el a svéd és a holland főkonzulátus, valamint keresztény és zsidó állampolgáraink isztambuli imahelyei ellen”

– közölte az isztambuli rendőrség közleményében a Hurriyet című török napilap szerint.

A múlt hónapban az amerikai külügyminisztérium figyelmeztetést adott ki a Törökországban tartózkodó amerikai állampolgároknak, hogy terrortámadások fenyegethetnek diplomáciai intézmények és olyan helyek ellen, ahol a nyugatiak köztudottan gyülekeznek, konkrétan templomokat és zsinagógákat megnevezve.

Három európai követséget is bezártak Isztambulban terrorfenyegetettség miatt

A német, a brit és a svéd főkonzulátust zárták be az európai nagyvárosokban legutóbb történt incidensek következtében megnőtt terrortámadások lehetősége miatt.

A tervezett támadások feltehetően megtorlásnak tekinthetők azért, hogy egy szélsőjobboldali dán politikus január végén nyilvánosan elégetett egy Koránt a svédországi Stockholmban lévő török nagykövetség előtt. A Korán elégetése felháborodást váltott ki Törökországban és az iszlám világban, és egy muszlim férfi azzal fenyegetőzött, hogy a stockholmi izraeli nagykövetség előtt eléget egy Tóra-tekercset.

A svédországi zsidó közösség elítélte a Korán-égetést.

A törökországi zsidó intézmények már korábban is célpontjai voltak geopolitikai kérdésekre reagáló terroristáknak. 2003-ban az Al-Kaida robbantási hullámot szervezett Isztambulban, és olyan szimbolikus nyugati célpontokat támadott, mint a brit konzulátus és a brit HSBC bank helyi központja. Két török zsinagógát is felrobbantottak, 28 ember meghalt és több százan megsebesültek.

A vasárnap letartóztatott gyanúsítottak állítólag az Iszlám Állam csoport „Khoraszán” szárnyához, más néven ISIS-K-hez tartoztak, akik Afganisztánban a tálibokkal háborúztak. Khoraszánra összpontosítottak, egy olyan régióra, amely történelmileg az ókori Perzsa Birodalom keleti határát foglalta magában.

Törökország bekérette a holland nagykövetet egy hágai Korán-égetés miatt

Hágában a Pegida nevű szélsőjobboldali szervezet hollandiai vezetője, Edwin Wagensveld széttépte, meggyújtotta és megtaposta a muszlimok szent könyvének, a Koránnak egy példányát.