Grúzia nem enged Kijevnek

Egy grúziai bíróság elutasította hétfőn Kijev kérelmét, hogy engedjék ki a börtönből az ukrán állampolgársággal rendelkező Miheil Szaakasvili volt grúz elnököt rossz egészségi állapota miatt.

A bírói döntést Szaakasvili ügyvédei ismertették, és úgy fogalmaztak, az a „politikai ellenfelek halálos ítélete” védencük felett.

Szaakasvili szerint a bírósági tárgyalás teljesen abszurd volt.

„A kormány szakértői még csak arra sem vették a fáradságot, hogy meglátogassanak. Gyakorlatilag halálra ítéltek”

– mondta.

A volt elnök többször tartott éhségsztrájkot a börtönben, és azt állítja, hogy megmérgezték.

Szaakasvili, aki nyugatbarát reformerként 2004 és 2013 között vezette a kaukázusi volt szovjet köztársaságot, hatalommal való visszaélés címén kiszabott hatéves börtönbüntetését tölti Grúziában. Támogatói szerint politikai okokból ítélték el.

Giorgi Saladze, Szaakasvili szóvivője és politikai szövetségese azt állította nemrég, hogy Szaakasvili egészségi állapota nagyon megromlott az utóbbi időben, 2021 októbere óta testsúlya több mint 40 százalékkal csökkent.

Grúz tisztviselők szerint viszont a volt elnök csak megjátssza a súlyos beteget, hogy mihamarabb kiszabadulhasson.

Kijev a múlt héten kérte Szaakasvili szabadlábra helyezését.

A NATO fegyvereladásai Ukrajnának lehet a szikra, ami kirobbantja a háborút Oroszországgal?

Az Egyesült Államok és NATO szövetségesei serényen fegyverzik az ukrán hadsereget és olyan üzenetet küldenek Kijevnek, hogy az feltételezheti, hogy a Nyugat támogatni fogja őket a szakadárokkal és az oroszokkal szemben.