Mit lehet tudni a lelőtt kínai léggömbről?

Az amerikai haditengerészet búvárai azon dolgoztak, hogy visszaszerezzék egy feltételezett kínai megfigyelő ballon roncsait, amelyet egy amerikai vadászgép lőtt le szombaton, miután a múlt héten az Egyesült Államok kontinentális részén követte azt – írja a New York Times.

Hszie Feng kínai külügyminiszter-helyettes hétfőn közölte, hogy hivatalosan panaszt tett az amerikai nagykövetségen az incidens miatt, amely szerinte „súlyosan befolyásolta és károsította mindkét fél erőfeszítéseit és a kínai-amerikai kapcsolatok stabilizálása terén elért haladást” – írja az AP.

Hszie hozzátette, hogy az Egyesült Államok „válogatás nélkül … erőt alkalmazott a polgári léghajó ellen, amely éppen elhagyni készült az Egyesült Államok légterét, ami nyilvánvalóan túlreagálta és súlyosan megsértette a nemzetközi jog szellemét és a nemzetközi gyakorlatot”.

A kínai külügyminisztérium vasárnap „nyilvánvaló túlreagálásnak és a nemzetközi gyakorlat súlyos megsértésének” nevezte a léghajó lelövését, hozzátéve, hogy „fenntartja a jogot, hogy válaszul további lépéseket tegyen” – jelentette az AP.

Az amerikai katonai parancsnokok terveket dolgoztak ki a ballon víz feletti leszedésére, hogy minimalizálják a kockázatot – közölte a védelmi minisztérium közleményében

A léggömb maradványait az FBI virginiai laboratóriumába akarták vinni elemzésre – írja a CNN.

A léggömb január 30-án lépett be a kanadai légtérbe az Északnyugati Területeken, mielőtt február 1-jén ismét átlépett volna az Egyesült Államokba – írja az AP.

A Pentagon azzal vádolta Kínát, hogy a léggömböt arra használta, hogy információkat gyűjtsön érzékeny katonai helyszínekről, amit Kína tagad.

A Pentagon azt mondta, amikor bejelentette, hogy nyomon követi a léggömböt, hogy az nem jelent katonai vagy fizikai fenyegetést a földön tartózkodó emberekre.

A Pentagon sajtótitkára, Pat Ryder dandártábornok pénteken azt mondta, hogy az Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokság szorosan nyomon követi a léggömböt, amint az kelet felé halad az Egyesült Államok kontinentális területének közepe felett, és hogy jóval a polgári légi forgalom hatótávolsága felett, mintegy 60 000 láb magasságban van.

A Pentagon péntek este közölte, hogy egy második kínai léggömb az Egyesült Államoktól délre, Latin-Amerikán áthaladva közlekedik.

A pekingi külügyminisztérium megerősítette, hogy a léghajó Kínából származik, de azt mondta, hogy „polgári léghajó, amelyet kutatási, főként meteorológiai célokra használnak”, és hogy messze eltért az útvonalától.

A Pentagon visszautasította az állításokat, miszerint nem megfigyelésre használták.

Közben Antony Blinken külügyminiszter pénteken elhalasztotta tervezett pekingi útját, mondván, hogy az amerikai légtérben lévő megfigyelő ballon „egyértelműen sérti az amerikai szuverenitást és a nemzetközi jogot”.

(Axios)

Fotó: EPA/MARK R. CRISTINO

Lelőtte a kínai léggömböt az amerikai haderő — videó

Az élő közvetítés szerint az amerikai megfogalmazásban kínai „kémballon” helyi idő szerint nem sokkal délután fél 3 után süllyedni kezdett az Atlanti-óceán felett.