Ennyi volt: korrupció miatt kényszerül távozni az ukrán védelmi miniszter

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter, aki a tárcájánál kirobbant korrupciós botrány közepette távozik posztjáról, hétfőn kijelentette: nem lát esélyt arra, hogy a stratégiai termelő ágazatok minisztériumának élére álljon.

A Nép Szolgájának frakcióvezetője, David Arahamija vasárnap közölte, hogy Reznyikov távozik a védelmi miniszteri posztról. Helyette a védelmi tárcát Kirilo Budanov vezérőrnagy, az ukrán katonai hírszerzési főcsoportfőnökség (GUR) vezetője irányítja majd.

A „katonai-ipari együttműködés megerősítése” érdekében Reznyikov az ukrán stratégiai iparágak minisztériumát fogja vezetni, amelyet jelenleg Pavlo Rjabikin irányít – jelentette be a frakcióvezető.

„Az idők és a körülmények erősítést és átcsoportosítást igényelnek, Ez az ami, most zajlik, és a jövőben is zajlani fog. (…) Az ellenség offenzívára készül. Felkészülünk saját védelmünkre és annak visszaszerzésére, ami a miénk”

– írta David Arahamija a Telegramon.

Január végén az ukrán védelmi minisztériumban botrány robbant ki a katonáknak szánt ellátmány túlárazott vásárlásával kapcsolatban. A történtekkel összefüggésben lemondott Vjacseszlav Sapovalov, a védelmi miniszter helyettese, és menesztették Bohdan Hmelnickijt, a tárca beszerzési osztályának igazgatóját. A tisztségviselőkkel szemben korrupció és az ukrán védelmi erők akadályoztatása címén indult büntetőeljárás.

„Putyin katonái után a korrupció Ukrajna második legveszélyesebb ellensége”

A Financial Timesban jelent meg véleménycikke az ukrajnai háborúról Dobozi Istvánnak, a Világbank korábbi vezető közgazdászának.