Tényleg másként látja egy jobboldali és egy baloldali ember agya a világot?

A politikai különbségek nem csak akkor merülnek fel, amikor arról van szó, hogy hogyan értelmezzük a körülöttünk lévő valóságot, az agyunk valójában különböző dolgokat „lát” a politikánktól függően, állítják a kutatók.

Izraeli tudósok azt állítják, hogy képesek megállapítani az emberek agyának szkennelése alapján, hogy melyik politikai oldalon állnak – írja a Times of Israel.

A Tel Aviv-i Egyetem kutatói mágneses rezonanciás képalkotó eljárással (fMRI), több tucat ember agyi aktivitását mérték – fele-fele arányban jobboldaliak és baloldaliak.

Azt találták, hogy a résztvevők agyi reakciói a politikai adások nézésekor pontosan megjósolták, hogy az egyes résztvevők jobb- vagy baloldaliaknak adtak-e szavazatot.

És volt egy nagyon meglepő elem, hogy pontosan hol látták a tudósok a különbségeket:

Nem az úgynevezett magasabb agyi régiókban volt, amelyek a világ értelmezéséért felelősek. Sokkal inkább az „alacsonyabb” régiókban, amelyek sokkal alapvetőbb, ősibb szinten működnek.

A jobb- és baloldaliak közötti különbségeket a motoros és szomatoszenzoros területeken észlelték, vagyis az agy azon részein, amelyek akkor aktívak, amikor mozgunk vagy érzékszerveinkkel érzékelünk dolgokat.

„Csak az agy ezen elsődleges érzékszervi területek válaszából meg tudtuk állapítani, hogy egy adott személy bal- vagy jobboldali-e”

-mondta Dr. Yaara Yeshurun, a TAU pszichológusa, aki a tanulmányt Noa Katabi doktorandusz hallgatójával végezte.

A kutatást közvetlenül a novemberi izraeli választások előtt végezték a politikailag aktív szavazók mintáján, és a Neuroscience szakfolyóirat januári számában jelent meg.

Yeshurun a The Times of Israel-nek elmondta: „Eddig úgy tudták, hogy a politikai különbségek akkor jelentkeznek, amikor az emberek másképp értelmezik a világot, és ehhez agyuk magasabb régióit, például a prefrontális kéregállományt használják”, utalva arra a területre, amely az összetett kognitív feladatokért felelős.

„De nagyon alapvető régiókban látjuk a politikai különbségek jeleit, és meggyőződésem, hogy az emberek nemcsak másképp értelmezik, hanem másképp is érzékelik ezeket”.”

Megjegyezte, hogy vannak korábbi kutatások arra vonatkozóan, hogy az agyi szkennelésekből hogyan állapíthatóak meg a politikai preferenciák, de elmondása szerint egyik sem mutatott ki ilyet az agy alapvető érzékeléssel foglalkozó régióiban.

„Ez egy hasznos kutatás ahhoz, hogy a diskurzusban megértsük, hogy a másik oldalon álló emberek politikailag egyszerűen nem ugyanazt látják, mint mi” – mondta.

„Mielőtt tehát magas szintű párbeszédbe bocsátkoznánk, válaszolnunk kell egyszerű kérdésekre, hogy mit is érzékelünk valójában. Ez a módja a közös alapok megteremtésének” – mondta a tudós.

Fotó: Pixabay

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Izraeli tudósok megfejtették az emberi agy működését

Ez a felfedezés nemcsak az agy működésének megértését növelheti, hanem további fényt deríthet a súlyos neurológiai betegségekre is, a Parkinson-kórtól az autizmusig.