Az izraeli Sász-párt elnökét fogadta Semjén Zsolt

Az izraeli kormánykoalíció második legnagyobb pártja, a főként szefárdi ortodox zsidókat képviselő Sász elnökét, Árje Derit informális találkozón fogadta a Karmelita kolostorban Semjén Zsolt, nemzet- és nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszter, miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke. A találkozó fókuszában a magyar-izraeli általános és gazdasági kapcsolatok álltak, a találkozón részt vett Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija is.

A két politikus méltatta a magyar-izraeli kapcsolatokat, Deri Izrael Állam nevében megköszönte Magyarország elkötelezett kiállását a zsidó állam mellett a különböző nemzetközi fórumokon, Izrael „egyik legközelebbi szövetségeseként” jellemezve Magyarországot.

Az izraeli politikus szintén köszönetet mondott Magyarország Kormányának a hazai zsidó közösségek felé nyújtott támogatásért, méltatta a zsidó élet elmúlt években megfigyelhető reneszánszát és dicsérte, hogy

a kormány megszüntette azt az évtizedekig fennállt egyenlőtlenséget, amely miatt a tradicionális zsidó közösségek korábban hátrányt szenvedtek.

Semjén Zsolt megköszönte Köves Slomó rabbinak és az EMIH-nek az magyar-izraeli kapcsolatokért, valamint a zsidó közösségek megerősödéséért és felvirágoztatásáért végzett munkáját,

amelynek eredményeképpen a zsidó értékeket nem csak a hazai zsidóság, de a többségi társadalom is jobban megismerheti.

Arje Deri elmesélte a magyar miniszterelnök-helyettesnek, hogy kedd este Bodrogkeresztúron járt, ahol a híres csodarabbi, Steiner Sáje sírjánál imádkozott, és beszámolt Semjén Zsoltnak a Tokaj-hegyaljai településen fellendült, elsősorban vallásos zsidó zarándok általi megnövekedett turistaforgalomra.

A két politikus egyetértett abban, hogy a zarándok-desztinációk infrastruktúrájának fellendítése rendkívül fontos közös feladat.

Köves Slomó: intézményes kereteket kell teremteni az egyre népszerűbb zarándoklatnak

Bár be vannak oltva az izraeli látogatók a zsidó vezetők szerint hiba volt a járványhelyzet mellett engedélyezni a több ezer fős részvételt.