Jerusalem Post: a Zsidó Ügynökség nem reklámozza tovább az alijázást Belaruszban

A Zsidó Ügynökség utasította fehéroroszországi megbízottját, hogy hagyja abba az alijázás (Izraelbe való bevándorlás) előmozdításával kapcsolatos tevékenységét – tudta meg a Jerusalem Post.

Az izraeli lap szerint nem világos, hogy az ügynökség miért döntött így.

A JPost egyik feltételezése, hogy az Oroszország és Fehéroroszország közötti szoros kapcsolatok, valamint a Zsidó Ügynökség és az Orosz Föderáció közötti feszültség lehetett az egyik oka a döntésnek.

A Zsidó Adatbank szerint Fehéroroszországban a zsidó közösségnek 8500 tagja van, valamint 33 ezren jogosultak alijázni az izraeli visszatérési törvény alapján.

A Zsidó Ügynökségnek egy izraeli megbízottja van Fehéroroszországban és körülbelül 20 helyi alkalmazottja.

A Zsidó Ügynökség a JPost megkeresésére azt válaszolta, hogy „nincs változás a Zsidó Ügynökség fehéroroszországi munkájában, és semmilyen tervezett tevékenységet nem töröltek”. Az ügynökség szóvivője a JPostnak hozzátette, hogy „a Zsidó Ügynökség továbbra is folytatja oktatási tevékenységét és gondoskodik a [leendő] bevándorlókról az egész országban, és segít mindenkinek, aki Izraelbe akar bevándorolni, ahogyan azt a korábbi években is tette”.

A Zsidó Ügynökség vezetője: Az orosz zsidóság szorult helyzetben van

Doron Almog az elnöki tisztség átvétele utáni első interjújában elmondta, reméli, hogy Moszkva jogi csatája a szervezet ellen hamarosan lezárul.