Transz műkorcsolyázó lépett fel az EB megnyitóján (videó)

Minna-Maaria Antikainen műkorcsolyázó és transz-identifikált biológiai férfi debütált a finnországi Espoo-ban megrendezett műkorcsolya Európa-bajnokság ünnepi megnyitóján. Az amatőr korcsolyázót egy fiatal nőnek kellett felsegítenie, miután elcsúszott a jégen és nem tudott egyedül felállni.

„A megnyitó ünnepségen különböző szintű korcsolyázók mutatkoznak be a nem profiktól az élsportolókig. A jégen láthatunk egyéni korcsolyázókat, szinkronkorcsolyázókat és párosokat. A fellépők között szerepel Minna-Maaria Antikainen műkorcsolyázó, aki magát nemileg semleges nőként határozza meg, adaptív korcsolyázók és egy férfi szinkronkorcsolyázó csapat” – mondta Helena Tienhaara edző.

„A fellépők sokszínű csoportjával szeretnénk megmutatni, hogy a jégen mindenki számára van hely”

– mondta Beata Leppilampi koreográfus és edző.

Jack Posobiec 🇺🇸 on Twitter: „BREAKING: Finland has introduced the world’s first transgender national figure skater They fall down in the first 45 seconds and no one is allowed to act like anything at all happened pic.twitter.com/12n8ubKZ1c / Twitter”

BREAKING: Finland has introduced the world’s first transgender national figure skater They fall down in the first 45 seconds and no one is allowed to act like anything at all happened pic.twitter.com/12n8ubKZ1c

Az ISU műkorcsolya Európa-bajnokság állítása szerint a megnyitó ünnepségük, amelynek Antikainen is részese volt, a „Csak légy önmagad” témára épült. Azt állítják, hogy „a Finn Műkorcsolya Szövetség támogatja az egyenlőség és a sokszínűség fontosságát, és az értékek szerint fejleszti a korcsolyázást”.

Antikainen „nemileg semleges nőként” azonosítja magát. Antikainen 59 éves, és korábban gazdálkodó volt.

Antikainen „gyermekkori álma” volt, hogy profi műkorcsolyázó legyen.

A Reduxx feminista magazin talált egy 2020-as felvételt, amelyből kiderült nem ez volt Antikainen első fellépése:

REDUXX on Twitter: „(Continued)Antikainen previously competed in the 2020 Juna Cup in a performance titled „Geisha,” during which he painted his face white, dressed in kimono, and skated to traditional Japanese music. pic.twitter.com/N51YQIKJAF / Twitter”

(Continued)Antikainen previously competed in the 2020 Juna Cup in a performance titled „Geisha,” during which he painted his face white, dressed in kimono, and skated to traditional Japanese music. pic.twitter.com/N51YQIKJAF

Outi Wuorenheimo, a Finn Műkorcsolya Szövetség ügyvezető igazgatója és az ISU Műkorcsolya Európa-bajnokság főtitkára a megnyitó ünnepségen bemutatott nemi sokszínűséget méltatta:

A műkorcsolyázás nagyon konzervatív sportág, különböző szigorú szabályokkal. A nemzetközi versenyeken nem engedélyezett az azonos nemű korcsolyázó párok versenyzése, és nincs kategória a nem bináris korcsolyázók számára. Remélem, hogy minden ország elkezd dolgozni az egyenlőségért és a sokszínűségért a sportágban. Meg akarjuk változtatni a műkorcsolya világát azzal, hogy megmutatjuk, hogy nem a korcsolyázó súlyáról való beszélgetés a legfontosabb, hanem az izmos, egészséges sportolók is sikeresek lehetnek a legmagasabb szinten. Fontos, hogy különböző méretű, különböző kinézetű korcsolyázók vegyenek részt a versenyeken” – folytatta Wuorenheimo.

Véleménye szerint a műkorcsolyázást gyakran elitistának tartják, és ha van egy transz-identitású férfi, aki nőnek mutatkozik és a jégen imbolyog, az enyhítheti azokat az érzéseket, hogy a sport nem mindenkinek való.

(The Post Millennial)

Tisztességtelen előny — tényleg veszélyben van a női sport?

Korunk egyik legabszurdabb vitája, hogy vajon van-e joga a biológiailag férfinak született, de magukat nőként azonosító sportolóknak indulniuk a nők versenyében vagy sem. Hajdú Tímea írása.