Blinken: Amerika továbbra is szilárdan elkötelezett Izrael biztonsága mellett

Amerika továbbra is szilárdan elkötelezett Izrael biztonsága mellett – jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter Jeruzsálemben, a Benjámin Netanjahu kormányfővel közös, élőben közvetített sajtótájékoztatóján.

A jeruzsálemi miniszterelnöki hivatalban megtartott megbeszélésüket lezáró sajtótájékoztatón Netanjahu az iráni fenyegetéssel szembeni összefogás fontosságát hangsúlyozta.

Az amerikai diplomácia vezetője hasznosnak nevezte tanácskozásukat. Dicsérte Izraelnek az arab országokkal az utóbbi években megkötött megállapodásait, de hangsúlyozta, hogy Izraelnek a palesztinokkal is meg kell békélnie. Ismét elítélte a szombati jeruzsálemi terrorakciót, amelyben hét ember halt meg egy zsinagóga mellett.

Izraelben a múlt héten több halálos áldozatot követelő két terrortámadást is elkövettek, ezek miatt a kormány újabb biztonsági intézkedést hozott, valamint már élő szabályok szigorításáról döntött.

Blinken hangsúlyozta, hogy nagyon fontos volna javítani a palesztinok életkörülményein Ciszjordániában és a Gázai övezetben.

Blinken kiemelte, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatja a status quo fenntartását a jeruzsálemi szent helyeken.

Blinken hosszan szólt a konszenzus fontosságáról, és arra kérte az izraeli kormányfőt, hogy szerezzen széles körű társadalmi támogatást a jogrendszer átalakításának tervéhez, amely ellen ezekben a hetekben sok tízezer fős tiltakozó megmozdulások voltak.

„Az országaink közötti kapcsolatok a közös érdekeken és értékeken alapulnak” – mondta Blinken a média képviselőinek. „Ebbe beletartozik a demokratikus elvek és intézmények támogatása, az emberi jogok érvényesítése, a mindenki számára egyenlő jogrendszer, a kisebbségek jogai, a jogállamiság, a szabad média és az erős civil társadalom fenntartása Izraelben”- tette hozzá az amerikai külügyminiszter.

A Biden-kormányzat egyetért Izraellel abban, hogy fontos megakadályozni egy nukleáris Irán létrejöttét – mondta Blinken.

„Megvitattuk az együttműködés elmélyítését az Irán destabilizáló tevékenységével való szembeszállás és az ellene való fellépés érdekében a régióban és azon túl.

„Ahogyan Irán régóta támogatja az izraelieket és másokat támadó terroristákat, a rezsim most drónokat biztosít, amelyeket Oroszország ártatlan ukrán civilek megölésére használ” – húzott kapcsolatot az Irán elleni és a Moszkva elleni harc között Blinken.

Az amerikai külügyi tárcavezető kétnapos látogatásán elsőként Eli Cohen külügyminiszterrel találkozott, s a kormányfővel tartott tárgyalása után fogadja őt Jichák Herczog államelnök, valamint ellátogat Mahmúd Abbászhoz, a Palesztin Hatóság elnökéhez is.

Amiad Cohen: Sok a hasonlóság Izrael és Magyarország között

Az izraeli Tikvah Fund vezetője elmondta, hogy Izraelt miért a Legfelsőbb Bíróság irányítja, és hogy mi a baja a nemzetközi sajtónak Netanjahu kormányával.