Az USA elkérte Izrael régi Hawk-rakétáit, hogy elküldhesse őket Ukrajnának

A Biden-kormányzat elkérte Izraeltől a raktáron lévő régi Hawk légvédelmi rakétáit, hogy átadhassa azokat Ukrajnának – nyilatkozta három izraeli és amerikai tisztviselő az Axiosnak.

Izrael eddig elutasította a legtöbb amerikai és ukrán kérést, hogy korszerű és védelmi fegyvereket adjon Ukrajnának, mivel aggályosnak tartotta, hogy egy ilyen lépés feszültséget okozhat Oroszországgal, és sértheti az izraeli biztonsági érdekeket Szíriában.

Ukrajna többször kért ilyen fegyvereket a nyugati országoktól, hogy segítsen megvédeni magát az orosz csapásokkal szemben.

Izrael a Hawk-rendszert az 1960-as években vásárolta az Egyesült Államoktól, hogy megvédje magát az egyiptomi és szíriai légicsapások ellen.

Akkoriban a Raytheon által kifejlesztett légvédelmi rendszer csúcstechnológiának számított. Az utóbbi években azonban Izrael más rendszerek, köztük az amerikai Patriot, valamint saját Vaskupola és Arrow védelmi rendszerek felé fordult.

Egy évtizeddel ezelőtt az izraeli hadsereg kivonta a Hawk-rakétáit a forgalomból. Egy magas rangú izraeli tisztviselő az Axiosnak elmondta, hogy körülbelül 10 Hawk-indítóegység és több száz elfogórakéta maradt raktáron Izraelben.

A Pentagon két héttel ezelőtt kereste meg az izraeli védelmi minisztériumot, és kérte el ezeket a raktárban lévő Hawk-rendszereket, hogy átadhassa őket Ukrajnának.

Izrael németországi nagykövete: a színfalak mögött segítjük Ukrajnát

Ron Prosor a Morgenpost című német lapnak adott interjújában beszélt erről.

Egy amerikai tisztviselő elmondta, hogy hasonló kérésekkel fordultak több más olyan országhoz is, ahol a rendszer aktív szolgálatban vagy raktáron van.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő az Axiosnak elmondta, hogy egy izraeli védelmi minisztériumi tisztviselő közölte amerikai kollégáival, hogy nincs változás Izrael azon politikájában, hogy nem ad fegyverrendszereket Ukrajnának.

Az izraeli tisztviselő szerint a védelmi minisztérium tisztviselője azt mondta, hogy Izrael Hawk rendszerei „elavultak” és nem működnek, mert már régóta karbantartás nélkül állnak a raktárban.

Az izraeli tisztviselők szerint azonban a válasz nem volt pontos.

Hangsúlyozták, hogy az Izrael által raktáron tartott több száz Hawk elfogórakéta felújítható és használható.

Izraeli vésztartalékból látja el lőszerrel a Pentagon az ukránokat

Az amerikai lőszergyártók képtelenek lépést tartani Ukrajna óriási igényeivel, viszont a készletek lecsapolása akár az izraeli védelmi képességekre is hatással lehet.