Egy német tisztviselő kihagyta a zsidókat a holokauszt megemlékezésből

Egy ellentmondásos német tisztviselőt, akit a diszkrimináció elleni küzdelemmel bíztak meg, bírálatok érnek, amiért a holokauszt nemzetközi emléknapján nem említette a náci rezsim által meggyilkolt hatmillió zsidót – számolt be a JPost. 

Ferda Ataman, a német szövetségi kormány diszkriminációellenes biztosa csütörtökön sajtóközleményben méltatta, hogy „Németország végre tiszteletet mutat a nemzetiszocializmus queer áldozatai iránt” a pénteki nemzetközi holokauszt-emléknap kapcsán.

Abraham Cooper rabbi, a Simon Wiesenthal Központ társigazgatója pénteken a The Jerusalem Post című lapnak elmondta: „Ma van január 27., Auschwitz, a történelem legnagyobb zsidóirtó helye, a zsidók felszabadításának évfordulója. Érthetetlen, hogy egy demokráciában a nemzetközi holokauszt-emléknap fontosságáról nyilatkozó hivatalos személy úgy dönt, hogy nem említi meg elsősorban a végső megoldás 6 millió zsidó áldozatát. Az, hogy egy ilyen nyilatkozatot egy német tisztviselő tesz, túlmutat minden határon”.

Atamant Henryk M. Broder, a Die Welt című napilap németországi zsidó kommentárírója is támadta. Broder a Die Achse des Guten (A jó tengelye) című honlapon azt írta, hogy

„Ataman egy szót sem szól arról a mintegy egymillió zsidóról (és természetesen a zsidónőkről is), akiket Auschwitzban az életből a halálba hurcoltak. A megemlékezést árjásítja. És gyakorolja a történelmi félremagyarázást”.

Broder, a modern antiszemitizmus egyik vezető német szakértője, aki a Bundestagban is tanúskodott a témában, harapós stílusban hozzátette: „A nácik által meggyilkolt szintik és romák, akiknek a számát 200-500 ezerre becsülik, szintén egy szót sem érdemelnek Ataman asszony részéről. Nem eléggé queerek ők?”.

Alexander Zinn német történész, aki a homoszexuálisok nemzetiszocializmus alatti üldöztetésének történetét kutatja, a Die Welt című lapnak azt mondta, hogy „a nemzetiszocializmus queer áldozatairól” beszélni „képtelenség”, és óva int attól, hogy „a történelmet elferdítsék annak érdekében, hogy megkaparintsák azt a presztízst, amely egy üldözött csoporthoz való tartozással jár”.

Közzétették a potsdami rabbira rátámadó gyanúsított fényképét

Csupán négy hónapjába telt a német rendőrségnek.