Rabbi: az embernek nemcsak élnie, de környezettudatosnak is kell lennie

Január 16-án vallási felekezetek képviselői cseréltek eszmét a klímaválság lehetséges megoldásáról – számolt be az eseményről a Zsido.com.

A beszélgetést a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Eötvös József Kutatóközpont (EJKK) Vallás és Társadalom Kutatóintézete (VTK) kezdeményezte, melyen Faith Áser, a Budavári zsinagóga rabbija is részt vett.

Az esemény moderátora Jancsó András, az NKE EJKK VTK tudományos segédmunkatársa volt. A beszélgetésen részt vettek továbbá: Ujházi Lóránd, a kutatóintézet vezetője, az NKE és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) egyetemi tanára, Gájer László teremtésvédelmi referens 2020, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezető egyetemi tanára, Faith Áser az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség rabbija, Ötvös Csaba, a Konstantinápolyi Pátriárkátus lelkésze, Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa és Hidvéginé Pulay Brigitta a PPKE Szent II. János Pál Pápa Kutatóközpont Teremtésvédelmi Kutatóintézet tudományos munkatársa. Az alaptémát XVI. Benedek és Ferenc pápa teremtésvédelmi politikája adta, illetve a pápák társadalmi tanításai, melyeket összegeztek az eseményen résztvevők.

Faith Áser a teremtésvédelem kapcsán azt emelte ki, hogy az írás szerint Ádámnak az Édenkertet egyszerre kell megtisztelnie és őriznie, védenie.

Az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség rabbija szerint tehát az embernek nemcsak élnie, de környezettudatosnak is kell lennie. A közösségvezető feladata pedig az, hogy erre felhívja közössége figyelmét, illetve az, hogy közelebb hozza az emberi megértéshez a környezeti problémákat.

Az eseményről készült teljes beszámoló itt olvasható.

Fotó: Nemzeti Közszolgálati Egyetem/Szilágyi Dénes

Az EMIH rabbija is előadott a demográfiai válság kihívásairól szóló konferencián

Faith Asher, Budavár EMIH-es rabbija szerint „mindannyiunkban ott van az isteni-szikra”, hiszen a Mindenható saját képmására teremtette az embert.