Putyinnál járt az orosz főrabbi

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön Berel Lazar orosz főrabbival és Alekszandr Baradával, az Oroszországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnökével találkozott a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából – írja a Jerusalem Post. 

A találkozóról a Kreml honlapján közzétett leirat szerint Lazar a találkozó során utalt az Ukrajnával vívott háborúra, és megpróbálta elősegíteni a békét. „Készek vagyunk mindent megtenni [a szükséges] békés megoldások megtalálásáért” – mondta Lazar. A továbbiakban így folytatta:

„Mert a szenvedő emberek mindenkinek rosszat tesznek, mindenki szenved, ha a körülöttünk élők szenvednek. Mindannyian az egyetlen [és egyetlen] Isten gyermekei vagyunk, és az a vágyunk, hogy minden gyermek testvériségben, kölcsönös megértésben és barátságban éljen, hogy az emberek tiszteljék egymást”.”

Lazar a Talmudból idézett, és azt mondta, hogy „aki egyetlen életet is megment, azt a írás úgy tekinti, hogy az egész világot megmentette”, és hozzátette, hogy „minden ember életét megbecsüljük”.

Ezért még egyszer megismétlem: mi, mint zsidó közösség, nemcsak Oroszországban, hanem az egész világon, készek vagyunk mindent megtenni [a szükséges] békés megoldások megtalálása érdekében”. Végezetül kijelentette, hogy „talán a mi népünk mindenkinél jobban megérti, mi a szenvedés, ezért készek vagyunk mindent megtenni azért, hogy valóban csak béke legyen a világban, és az emberek jó életet éljenek”.

„Minden évben, amikor megemlékezünk ezekről az eseményekről, azt mondjuk: Soha többé” – mondta Lazar a holokausztról. Köszönetet mondott az elnöknek, és azt mondta: „Nagyon köszönöm mindazt, amit [a zsidó népért] tett és tesz. Ráadásul ma a zsidók igazán jól érzik magukat Oroszországban, és hálát adnak Istennek azért, ami mostanában történik az országunkban”.

Putyin azt mondta, hogy „a holokauszt áldozatai” „az ellenállás hősei” voltak, és hozzátette, hogy „a nácik által kiirtott zsidók többsége a Szovjetunió polgára volt, és ez a mi közös fájdalmunk”.

Az orosz elnök megosztotta a két rabbival, hogy „kategorikusan ellenezzük, hogy az ilyen jellegű bűncselekményeket, amelyek nem évülnek el, a feledés homályába vessük”. Hozzátette, hogy Oroszország „olyan politikát folytat, hogy az emberiség történetében soha többé ne fordulhasson elő ilyesmi”.

Putyin hozzátette, hogy tisztában van azzal, hogy Izrael „jelentőséget” lát, „a Vörös Hadseregnek a nácizmus, a fasizmus feletti győzelemben játszott szerepében, és ezt nagyra értékeljük”. Elmondta, hogy „zsidó szervezetek világszerte” támogatják kormányának munkáját a náci népirtásban részt vevők felkutatásában. Ami a holokauszt nemzetközi emléknapját illeti, Putyin azt mondta, hogy „tudom, hogy ehhez a dátumhoz kapcsolódóan egész sor eseményt tartanak, és természetesen megkérem, hogy tolmácsolja jókívánságaimat mindenkinek, aki részt vesz az önök által holnapra felvázolt program megvalósításában”.

Lazar rabbi köszönetet mondott az elnöknek, és megosztotta, hogy a zsidó nemzet számára „a holokauszt és mindaz, ami a második világháború alatt történt, tragikus esemény”. Lazar megosztotta az elnökkel, hogy családja a holokauszt túlélőinek családja: „Édesapám csodával határos módon túlélte a holokausztot, sikerült az utolsó hajóval távozniuk. Édesanyám azért élte túl a holokausztot, mert néhány igaz ember elrejtette őt a háború alatt” – mondta Lazar.

A holokauszt áldozataira emlékezünk

Ma van a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja.