Megint átállították a „végítélet óráját”

A végítélet órája pontosan 75 éve ketyeg. De ez nem egy átlagos óra. Megpróbálja felmérni, hogy az emberiség milyen közel van ahhoz, hogy elpusztítsa a világot.

Kedden az órát 90 másodpercre állították éjfélig – az órát 1947-ben létrehozó Bulletin of Atomic Scientists szerint ez a valaha volt legközelebb az órához. Az éjfél azt a pillanatot jelképezi, amikorra a Földet lakhatatlanná tesszük az emberiség számára. 2020 és 2022 között az órát 100 másodperccel éjfél előttre állították – írja a CNN.

Az órát nem az egzisztenciális veszélyek végleges mérésére tervezték, hanem inkább arra, hogy beszélgetéseket indítson el olyan nehéz tudományos témákról, mint például az éghajlatváltozás – írja a Bulletin.

A döntés, hogy az órát idén 10 másodperccel előrébb állítsák, nagyrészt Oroszország ukrajnai inváziójának és a nukleáris eszkaláció megnövekedett kockázatának köszönhető

– írja a Bulletin közleményében. Szintén szerepet játszott a klímaválság okozta folyamatos fenyegetés, valamint a biológiai fenyegetésekkel, például a Covid-19-cel kapcsolatos kockázatok csökkentéséhez szükséges normák és intézmények összeomlása.

„Példa nélküli veszélyek idejét éljük, és a Doomsday Clock ideje ezt a valóságot tükrözi” – mondta Rachel Bronson, a Bulletin elnök-vezérigazgatója a közleményben.

„Ezt a döntést szakértőink nem veszik félvállról. Az amerikai kormánynak, NATO-szövetségeseinek és Ukrajnának számos csatornája van a párbeszédre; arra kérjük a vezetőket, hogy a lehető legteljesebb mértékben tárják fel ezeket, hogy visszafordítsák az Órát”

-írta Bronson.

Fotó: Unsplash

Atomháború Eurográdban?

Oroszország nem kötelezte el magát amellett, hogy nem vet be elsőként nukleáris fegyvereket. Robert C. Castel elemzése.