Az izraeli útlevelek a 25. legerősebbek a világon

Az izraeli útlevelek a 25. legerősebbek a világon a Henley Passport Index 2023 jelentés szerint, amely több tényező alapján rangsorolja a globális útlevelek erősségét, főként a vízummentes utazásra összpontosítva szerte a világon.

Az izraeli útlevéllel rendelkezők 159 országba utazhatnak vízumkérelem nélkül. A vízummentes utazás azt jelenti, hogy a nemzetek közötti utazás előtt nem kell vízumkérelmezési eljárást intézni, bár sokan megkövetelik az izraeli útlevéllel rendelkezők és sokan mások számára, hogy érkezéskor vízumot vagy elektronikus vízumot igényeljenek az érkezés előtt.

Az izraeli útlevéllel rendelkezők számos országba utazhatnak vízumkérés nélkül, például az európai országok többségébe, az Európai Unión belül és kívül, valamint Latin-Amerika és a Karib-térség nagy részébe.

Kanadában az izraeli útlevéllel rendelkezők számára e-vízumot kell kérni, akárcsak Srí Lankán, amely az Izraelből utazók kedvelt célpontja.

Az Orosz Föderációnak jelenleg nincs vízumkötelezettsége Izrael számára, bár a folyamatos globális feszültségek miatt ez változhat.

A Henley Passport Index szerint Japán már ötödik éve áll a világ legerősebb útlevelének élén, mivel a világ 227 úticéljából elképesztő 193 célállomásra van szabad beutazása. Dél-Korea és Szingapúr szorosan követi őket, mindketten holtversenyben a 2. helyen állnak az indexen. Ezek a nemzetek 192 országba rendelkeznek vízummentes/visa on arrival hozzáféréssel, ami csak egyel marad el a világelső országoktól.

Magyarország ezen a listán a kilencedik helyet foglalja el Lengyelországgal együtt, 184 célállomással.

1. Japán (193 célállomás)
2. Szingapúr, Dél-Korea (192 célállomás)
3. Németország, Spanyolország (190 úti cél)
4. Finnország, Olaszország, Luxemburg (189 célállomás)
5. Ausztria, Dánia, Hollandia, Svédország (188 célállomás)
6. Franciaország, Írország, Portugália, Egyesült Királyság (187 célállomás)
7. Belgium, Új-Zéland, Norvégia, Svájc, Egyesült Államok, Csehország (186 célállomás)
8. Ausztrália, Kanada, Görögország, Málta (185 úti cél)
9. Magyarország, Lengyelország (184 úti cél)
10. Litvánia, Szlovákia (183 úti cél)

Németország és Spanyolország holtversenyben a 3. helyen áll, a világ 190 célállomásának vízummentes elérhetőségével. Az Egyesült Királyság és az USA útlevéllel rendelkezők a 6. és 7. helyen állnak, 187, illetve 186 országba való bejutással.

Afganisztán a Henley-index utolsó helyén áll, mindössze 27 ponttal. A lista alján található még Irak 29-es vízummentességi pontszámmal, valamint Szíria 30-as pontszámmal. Ezek a nemzetek „gyakorlatilag ki vannak zárva a gazdasági mobilitás és növekedés lehetőségeinek megdöbbentően széles skálájából” – jelentette a Nemzetközi Légi Szállítási Hatóság (IATA).

Hány milliomos él Tel-Avivban?

Az izraeli nagyváros a Közel-Kelet öt leggazdagabb városának listáján az ott élő milliomosok száma alapján a második helyen áll Dubaj után.