Barcelona szavazni fog a Tel-Avivval való kapcsolatok megszakításáról

Barcelona a jövő hónapban megszüntetheti testvérvárosi szövetségét Tel-Avivval „az Izrael által a palesztin nép ellen elkövetett bűnök” miatt.

A városi tanács megvitatja a javaslatot, amelyet a spanyol város baloldali polgármestere, Ada Colau vezette szélsőbaloldali pártok és az Izrael-ellenes BDS mozgalom kezdeményezett. A Földközi-tenger keleti partján fekvő izraeli várossal való kapcsolat megszakítását követelő petíciót ötezren írták alá.

Mindeközben a katalán főváros továbbra is fenntartaná hivatalos kapcsolatait a Hamász terrorszervezet által uralt Gázai övezettel.

A Ynetnews szerint Barcelona 1998-ban írt alá megállapodást Tel-Avivval és Gázával is, 2013-ban pedig egy másik megállapodást Tel-Avivval.

Barcelona az izraeliek kedvelt turisztikai célpontja, és minden évben otthont ad egy intelligens városok konferenciának, amelyen Tel-Avivnak is van pavilonja. A spanyol város emellett évente egy mobiltechnológiai szakkiállításnak is otthont ad, amelyen számos izraeli vállalat is részt vesz.

„Izrael bűnöket követ el a palesztin nép ellen, palesztinok ezreit gyilkolja meg, köztük több száz gyermeket, és erősíti Izrael etnikai tisztogatási projektjét és apartheid rendszerét.

A nemzetközi közösségnek árat kellene szabnia Izrael tetteinek és elszigetelnie, ahogyan azt korábban Dél-Afrikával tette.

Ez a palesztin nép követelése. Szakítsuk meg a kapcsolatokat Izraellel, amíg nem tartják tiszteletben a jogaikat” – áll a petícióban.

Izrael diplomáciai csatornákon keresztül igyekszik meghiúsítani a kezdeményezést, és a helyi zsidó közösség is segíti ezt az erőfeszítést.

A Beitar lemondta a mérkőzést a Barcelonával, mert a katalánok nem akarnak Jeruzsálemben játszani

A katalán csapat egyik kikötése az volt a meccshez, hogy azt ne Jeruzsálemben tartsák.