A Wagner szerbeket toborozna, Vucic kiakadt

Szerbiában felháborodást váltott ki egy orosz híradóban közzétett videó, amely azt állítja, hogy szerb önkéntesek harcolnak az ukrajnai orosz csapatok oldalán – számolt be a BBC.

Az orosz Wagner zsoldoscsoport készítette a szerb nyelvű videókat, hogy toborzásra buzdítson az ukrajnai háborúra.

Szerbia elnöke, Aleksandar Vučić az országos televízióban dühösen reagált.

„Miért hívnak önök, a Wagnertől bárkit is Szerbiából, amikor tudják, hogy ez ellenkezik a mi szabályainkkal?”

– mondta.

A Moszkvával való nem túl rózsás kapcsolatokra utalva Vučić elnök azt mondta, hogy Szerbia nemcsak „semleges” az ukrajnai háborúval kapcsolatban, hanem „hónapok óta” nem beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A szerbek számára illegális, hogy részt vegyenek külföldi konfliktusokban.

Az érintett szerb újoncok száma nem tűnik jelentősnek. Néhányan valóban harcoltak az orosz erők oldalán Ukrajnában 2014-ben, de nem hivatalos jóváhagyással.

A szerbiai bíróságok ugyanis eddig több mint két tucat embert ítéltek el „külföldi harctereken való harcokban” való részvételért.

Csütörtökön egy belgrádi ügyvéd és háborúellenes csoportok büntetőfeljelentést tettek az orosz nagykövet, valamint a szerbiai állambiztonsági és információs ügynökség (BIA) vezetője ellen, mert állítólag szerbeket toboroztak a Wagner-csoport számára.

Belgrádban, ahol a provokatív falfestmények gyakoriak, a múlt héten a Wagner halálfej emblémája jelent meg egy belvárosi falon. A képet a Népi Őrjáratok, egy szélsőjobboldali szervezet írta alá, amely korábban már rendezett gyér látogatottságú oroszbarát gyűléseket.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic