Betilthatják az elekromos autókat Amerikában

Wyoming állam republikánus képviselőinek egy csoportja 2035-ig meg akarja szüntetni az elektromos járművek értékesítését, mondván, hogy a lépés segítene megvédeni az olaj- és gázipart.

A tervezetet, amelyet pénteken terjesztettek be az állami törvényhozásba, hat állami törvényhozó támogatta, akik ebben azt állítják, hogy az elektromos járművek akadályozni fogják Wyomingot abban, hogy más államokkal kereskedjen. A törvényjavaslat szerint a polgárokat és az iparágakat arra ösztönöznék, hogy a tilalom életbe lépése előtt ne vásároljanak elektromos járműveket.

„Az elektromos járművek elterjedése a gázüzemű járművek rovására káros hatással lesz Wyoming közösségeire, károsan hat Wyoming gazdaságára, valamint az ország hatékony kereskedelemre való képességére”

– áll a törvényjavaslatban.

A jogszabály szerint további elektromos járműtöltő állomások létesítése „hatalmas” mennyiségű új energiát igényelne „az elektromos járművek misztifikációjának fenntartásához”.

A törvényjavaslat hozzátette, hogy az olajipar több ezer embert foglalkoztatott az államban.

Közben tizenöt másik állam, köztük New York és Kalifornia a gázüzemű járművek értékesítésének betiltására készül.

A törvényjavaslat utolsó záradéka utasítja Wyoming államtitkárát, hogy küldje el a törvényjavaslat egy példányát Kalifornia kormányzójának, aki kormányzósága alatt mindvégig támogatta államában a gázüzemű járművek betiltását.

A villanyautosok.hu emlékeztet rá, hogy Wyoming állam területe két és félszer akkora, mint hazánké, mégis, alig több, mint félmillióan lakják, GDP-je pedig az 51 tagállam között az utolsó előtti. A tradicionálisan republikánus Wyoming gazdaságának legnagyobb részét az olaj és gázipar kitermelés, a finomítás, a petróleum termékek kis és nagykereskedelme, és a szénbányászat teszik ki.

Orbán a klímaválságról: fizessenek a gazdagok

A miniszterelnök szerint „minden értelmes ember tudja”, hogy 2020 nehéz év lesz Európa számára.